5 tips om de mooiste routes te plannen

Door e-fietser

Of je nou een splinternieuwe e-bike hebt en je niet kan wachten op je eerste ritje in 2021, of als je al een ervaren e-fietser bent: een leuke route rijden is belangrijk. Het plannen van een route is – net als fietsen zelf – een vaardigheid. Het goede nieuws is dat ook jij de mooiste e-bike routes kunt maken. 

En of je nu je zinnen op een ontspannen ritje hebt gezet, een lange tocht in het weekend, of een meerdaags bikepackingavontuur, je hoeft alleen maar te weten wat de belangrijkste ingrediënten voor een mooie rit zijn (hint: het is zelden de kortste route van A naar B, of dezelfde binnendoor route die je met de auto neemt).

Vijf voorwaarden waar alle geweldige routes aan voldoen:

Tip 1: Rustige, veilige wegen

Het is een uitdaging om mooie wegen te vinden waar je zo min mogelijk met andere weggebruikers hoeft te concurreren, maar dit is wel cruciaal voor een goede route. Niet over je schouder hoeven te kijken, maar lekker ontspannen door kunnen trappen en van het landschap genieten. Gelukkig maakt technologie het gemakkelijk om de juiste wegen voor jou te vinden.

Komoot tip: voer je start- en eindpunt in en de routeplanner van komoot, en je krijgt een route die de voorkeur geeft aan stillere, fietsvriendelijke wegen. Kies vervolgens je sport: bij toerfietsen voert de route over fietspaden en rustige wegen, bij gravelbiken over onverharde segmenten en karrensporen, en bij mountainbiken over singletracks.

Tip 2: Afstand en tijd perfect afgestemd op jouw conditieniveau

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, je bent kilometers van huis en je komt de man met de hamer tegen. Je moet snel op zoek naar een benzinestation voor een mueslireep! Het onderschatten van een rit heeft minder leuke gevolgen. Een te korte rit plannen en naar meer snakken ook trouwens.

Komoot tip: nadat je je start- en eindpunt hebt ingevoerd zie je de te verwachten tijdsduur van de rit. Stel je conditieniveau in en je zult zien dat de verwachte tijd in het zadel aangepast is. Dit is gebaseerd op afstand, hoogteverschil en terrein. Vergeet niet om ‘E-bike’ te selecteren bij het kiezen van je sport. Als je route te kort lijkt terwijl de e-bikemodus ingeschakeld is, voeg dan nog een heuveltje of twee toe!

Tip 3: Lichte beklimmingen (en afdalingen!)

Sommige mensen houden van een flinke klim, anderen zien het als noodzakelijk kwaad voor het genieten van een fantastische afdaling, weer anderen houden het liever bij vlak. Kies jouw voorkeur en plan op basis daarvan je route.

Komoot tip: komoot’s algoritme voor fietsen is erop gericht om heuvels die te steil zijn om te beklimmen te vermijden, maar helaas kan het niet alle hellingen vermijden. Bekijk het interactieve hoogteprofiel om het stijgingspercentage voor elk segment van je route te zien en pas deze aan je wensen aan.

Tip 4: Het juiste terrein voor jouw fiets

Als het grootste gedeelte van je mountainbikeroute over verharde wegen gaat zul je waarschijnlijk redelijk teleurgesteld zijn. Net zoals je liever niet te veel asfalt tegenkomt als je van plan bent om mooie gravelwegen te rijden. Controleer de ondergrond van de route voor je vertrekt.

Komoot tip: gebruik de sport-specifieke planner voor fietsen. Check vervolgens het profiel van de wegtypen en ondergrond om een route te plannen die ideaal is voor jouw fiets.

Tip 5: Prachtige landschappen

We kunnen eindeloos praten over het gevoel van vrijheid en de lichaamsbeweging, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om het mooie landschap. Zelfs de pittigste tocht wordt plezierig als de beloning een prachtige natuur is. 

Komoot tip: de fietscommunity van komoot heeft een hoop ervaring die ze graag met anderen deelt, en dit doet ze door de Highlight-functionaliteit te gebruiken. Bekijk de rode stippen op de komoot-kaart om leuke routesegmenten en mooie uitzichten te zien die lokale fietsers aanbevelen en deze aan jouw route toe te voegen.

Bonustip: maak een horecastop (zodra het weer kan)

Zodra de lockdown weer voorbij is en de horeca weer haar deuren mag openen is het aan te raden om leuke stops in te plannen voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een andere versnapering. Alle goede ritten bevatten een snackpauze op een mooie plek en hier steunen we de horeca mee zodra ze de deuren weer mogen openen!

Komoot tip: naast de Highlights voor de mooiste stukken weg of de beste uitzichtpunten, creëert de komoot-community ook Highlights voor fietsvriendelijke café’s of leuke terrasjes. Daarnaast kun je in de routeplanner ook zoeken op nuttige punten zoals eetgelegenheden, winkels of bus- of treinstations.

Als je de volgende keer dat je een route plant rekening met deze punten houdt, ben je goed op weg naar een mooie, inspirerende e-bikerit. Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Gebruik dan komoot om het plannen van je volgende route sneller en eenvoudiger dan ooit te maken.

Bespaar €8.99 – download gratis een regiopakket met offline kaarten! Ga naar www.komoot.nl/g en voer deze code in: EFIETSER21