Accu’s en brandgevaar

Door e-fietser
decoratief

Steeds meer apparaten zijn uitgerust met accu’s. Niet geheel zonder gevaar, maar wanneer je weet wat te doen, dan is het goed onder controle te houden. 

De verhalen van e-bikes die spontaan in brand vliegen worden breed uitgemeten in de media, maar de vraag is of dat een uitzondering is, of dat dit regelmatig voorkomt. Feit is dat naarmate er meer accu’s in gebruik worden genomen, het absolute aantal ongelukken stijgt. Maar er zijn geen exacte aantallen bekend, zelfs niet bij het Verbond van Verzekeraars. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat een gezin in 2018 al gemiddeld 113 baterijen in huis had. 

In elektrische fietsen zit veelal een zogenaamde lithium-ionaccu. Deze accu’s zijn licht, kunnen veel meer energie opslaan dan de ouderwetse loodaccu en gaan veel langer mee. Echter, deze accu kan spontaan in brand vliegen en is dan nauwelijks te blussen. Het gaat slechts om enkele incidenten per jaar, zo meldt de ANWB. Het is voor de consument dan ook geen reden om deze accu’s te vermijden. Dat gaat ook bijna niet meer. Het is echter wel zaak om je bewust te zijn van deze accu’s en te weten wat je kunt doen. 

Omgaan met accu’s

Er zijn veel tips over veilig omgaan met accu’s. Wij hebben de belangrijkste onder elkaar gezet:

  1. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing en volg deze op.
  2. Gebruik alleen de originele oplader
  3. Houd het oplaadbare apparaat uit het volle zonlicht en vermijd vrieskou.
  4. Laad het apparaat minstens eens in de drie maanden op.
  5. Is het apparaat beschadigd, bijvoorbeeld doordat je het hebt laten vallen? Dan is de kans groter op brand. Leg defecte accu’s buiten neer en lever deze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.
  6. Laad het apparaat bij voorkeur overdag op
  7. Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
  8. Leg de batterij of het apparaat tijdens het opladen neer op een onbrandbare plek.
  9. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu volledig is opgeladen.
  10. Heeft de accu van het apparaat onderhoud nodig? Laat dit altijd aan een deskundige over.

Mirage E-Bike Batterij Safe Opslag Tas Brandwerend

De Mirage Ebike Batterij Safe is de oplossing voor het veilig opslaan, vervoeren en laden van e-bike accus. De brandwerende accutas is ideaal voor gebruik in huis, garage, schuur, werkplaats of schowroom, en bij de verhuur van e-bikes. Met de battery safe kunt u de tas ook veiliger verzenden.

NU IN ONZE SHOP EEN SPECIALE AANBIEDING VOOR E-FIETSER LEZERS


Blusser

De Lithium-ion accu’s zijn, wanneer ze in brand vliegen, nauwelijks te blussen met water of een deken. Zoals al eerder gezegd, dit komt nauwelijks voor. Maar het is wel goed om een Lithium-ion blusser bij de hand te hebben. Er zijn er verschillende op de markt, maar wij staken ons licht op bij C-Parts. Zij leveren de LithEx AVD-brandblusser, welke speciaal zijn ontwikkeld om risicovolle Lithium-ion accubranden in de beginfase snel en efficiënt te kunnen bestrijden en hiermee een ergere brand te kunnen voorkomen.

Hoe werkt het?

Het blusmiddel in de Lithex brandblussers omhult de bron van de brand waardoor de cellen in de accu geïsoleerd en daardoor gekoeld worden. Dit zorgt ervoor dat een verdere ontbranding van de accu afgeremd en uiteindelijk in zijn geheel gestopt wordt. 

Lithium-ion blussers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Een 6 literblusser wordt doorgaans aangeraden wanneer het gaat om elektrische fietsen. Deze zijn vanaf ongeveer €100,00 verkrijgbaar.