Aftershokz OpenMove

Review

Door e-fietser

Wanneer ik alleen ga fietsen, wat ik regelmatig doe, dan is een muziekje altijd een leuke en gezellige metgezel. Toch doe ik dit eigenlijk nooit omdat ik dan ‘afgesloten’ ben van mijn omgeving en dat niet veilig vind. Als ik wel muziek opheb dan doe 1 oordopje in en de andere laat ik los hangen, maar echt ideaal of veilig is dat niet. Een koptelefoon met botgeleidingstechniek claimt hiervoor een uitstekende oplossing te zijn. Rijden (of lopen) met muziek terwijl je toch nog alles om je heen kunt horen. De koptelefoons van AfterShokz werken met deze botgeleidingstechniek, waardoor je muziek kan luisteren én het omgevingsgeluid zou moeten kunnen horen. We gingen op pad met de OpenMove, het instapmodel van Aftershokz.

Botgeleiding

In een tijd waar noise-cancelling koptelefoons steeds populairder worden doet AfterShokz eigenlijk het tegenovergestelde. Ze willen het omgevingsgeluid juist beter hoorbaar maken en maken daarvoor gebruik van botgeleidingstechnologie. Daarbij gaat het geluid niet via je trommelvlies, maar via trillingen die via de botten van de schedel naar je binnenoor worden doorgegeven. Deze technologie wordt al jaren gebruikt bij gehoortoestel en metingen en werden daarna ook toegepast op koptelefoons.

Voordelen van headphones met deze technologie

Drie grote voordelen van koptelefoons met beengeleiding op een rij:

  • Het trommelvlies wordt vermeden, waardoor je geen trommelvliesschade oploopt.
  • Je krijgt al het geluid van de omgeving gewoon mee, omdat je oren vrij zijn. Dit is bijvoorbeeld erg veilig als je aan het wandelen of sporten bent. Je hoort alle geluiden in de omgeving, maar kan wel genieten van muziek. Vandaar dat deze koptelefoons erg populair zijn bij mensen die vaak actief buiten zijn!
  • Comfortabele pasvorm. Je hebt geen last meer van oordopjes die uit je oren vallen.

OpenMove

AfterShokz heeft verschillende modellen in hun collectie en de OpenMove is instapmodel met een adviesprijs van € 89,95. Qua prijs dus vergelijkbaar met andere koptelefoons. Maar wat krijg je hier precies voor dit geld? De AfterShokz OpenMove bestaat uit één stuk, dus geen losse dopjes. Beide kanten zijn met elkaar verbonden via een flexibel stuk zacht rubber dat stevig genoeg is om de koptelefoon op zijn plek te houden. De uiteinden gaan om je oren heen en zitten tegen je slaap. Hij heeft een gestroomlijnd design en de oordopjes zijn uitgerust met magneten, waardoor ze netjes in elkaar klikken wanneer je ze verwijdert. Nadeel hier is wel dat als je ze, wanneer je ze even niet gebruikt, om je nek hangt de oordopjes ook tegen elkaar aanklikken. Bij mij zitten ze dan erg strak om mijn nek en wordt mijn keel wat dichtgeknepen. Qua draagcomfort moest ik even wennen aan het gevoel van de dopjes tegen je slaapbeen, maar hier was ik snel aan gewend. Het verbindingsstuk dat achter je hoofd gaat kan in sommige gevallen wel wat hinder opleveren, zeker als je een helm draagt of met de kraag van een winterjack of trui. Maar het voordeel van dit verbindingsstuk is wel dat hij altijd past. En je hoeft niet van dopjes te wisselen die in je oor passen. Je klemt hem om je hoofd en klaar! Hij is in 4 kleuren verkrijgbaar; grijs, wit, blauw en roze.

Geluid

Het geluid is goed. Je mag natuurlijk geen Hi-Fi kwaliteit verwachten, maar wel een mooi dynamisch geluid in stereo. Je hoort overigens nog wel iets als je de koptelefoon niet draagt, er komt wat geluid uit. Verder is de OpenMove erg gebruiksvriendelijk. Geen enorme gebruiksaanwijzing, maar aan en gaan! Hij blijft goed zitten bij veel verschillende activiteiten, dus geen oordopjes meer die uitvallen. Ik hoor tijdens het fietsen duidelijk het verkeer en sta dus ondanks dat ik muziek luister in contact met mijn omgeving. Het geluid is goed, maar soms wel even zoeken naar het juiste volume en ik moest wennen aan de trilling bij hogere volumes. Tijdens het fietsen op een dag met veel wind kan dit dus een beetje een uitdaging zijn, want doordat je oren vrij zijn hoor je natuurlijk duidelijk het geruis van de wind. Ik ben dan geneigd om de volume hoger te zetten, maar wil niet die trilling voelen. Dan is het even een zoektocht naar de juiste balans.

Conclusie

De AfterShokz OpenMove koptelefoon is een oplossing voor veel sporters. De botgeleidingstechnologie werkt echt goed en je oren blijven vrij terwijl je toch muziek kan luisteren. Daarmee kan het ook een oplossing zijn voor veel fietsers die graag naar muziek luisteren maar toch hun omgeving willen horen. Houd wel altijd de veiligheid in acht, muziek tijdens het fietsen is niet voor iedereen. Als je snel bent afgeleid is geen enkele koptelefoon op de fiets aan te raden, ook deze niet. Dat gezegd hebbende, gebruik ik de koptelefoon graag en in verschillende situaties. Ze zitten comfortabel en zijn fijn in gebruik, ik heb hem echt bij veel activiteiten op, luister muziek, podcasts en telefoongesprekken. Daarbij geeft het ook een veiliger gevoel, omdat ik de omgevingsgeluiden veel beter meekrijg. Kijkend naar de prijs, vind ik de kwaliteit erg goed, audio geluid is sterk, hij is waterbestendig. De accu gaat ongeveer 6 uur mee. Wat mij betreft een aanrader dus!