Brabantse brouwerijen route

Door e-fietser

Dit is echt een fietsroute voor iedereen die wel eens wat anders wil dan het bekende biertje van de grote jongens. Tijdens deze Brabantse brouwerijen route kom je onder andere langs vier bijzondere bierbrouwerijen. Natuurlijk krijg je er een warm Brabants welkom, maar pas op: bij sommigen moet je wel eerst even reserveren.

Brouwerij KraftBier

KraftBier is een kleine stadsbrouwerij, midden in het centrum van Tilburg. De brouwerij is zo opgezet dat je gemakkelijk een blik in de ketels kunt werpen. Tijdens onze rondleidingen vertellen we je over de geschiedenis van het Tilburgse bier, je leert van alles over het brouwproces en uiteraard zie, voel en ruik je de ingrediënten. Proeven kun je in ons proeflokaal dat dagelijks geopend is.

Brouwerij De Koningshoeven

La Trappe Trappist is een van de weinige trappistenbieren ter wereld. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven, gelegen op het terrein van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De trappistenbieren van La Trappe Trappist zijn heel verschillend van karakter, maar hebben ook overeenkomsten. Met aandacht, passie en traditioneel vakmanschap komen deze stuk voor stuk unieke en zuivere bieren tot stand volgens de geheime recepturen van de trappistenmonniken. Slechts een ingredient is bekend: stilte. Een zeldzaam en heilzaam ingrediënt dat we te vaak moeten missen. Stilte begint met aandacht. De aandacht die wij schenken aan het brouwproces van La Trappe Trappist. En dat proef je.

Museum brouwerij de Roos

De enige authentiek dorpsbrouwerij van Nederland ligt in Hilvarenbeek. Wie binnenstapt waant zich in een brouwerij uit de 19e eeuw, dus duurt het waarschijnlijk niet lang voor je achter een Rooie Fik of Bikse Tripel zit. Al sinds 1877 wordt er hier bier gebrouwen en de originele inventaris is hier grotendeels nog te zien. Enthousiaste vrijwilligers vertellen je graag over het heden en verleden.

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch

In het gehucht ‘Ghinder Door’ bij Chaam staat een prachtige vroeg 18e-eeuwse langgevelboerderij. De voormalige stallen zijn omgebouwd tot bierbrouwerij de Pimpelmeesch. Pimpelen betekent drinken en in het dialect is meesch een ander woord voor mens. Daarom staat het logo van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch symbool voor de blije, drinkende mens. De brouwerij is alleen op afspraak te bezichtigen, maar het bier is ook te proeven bij de buurman, Boerderijterras Bij Toontje Schoen.

Vincents tekenlokaal

Naast brouwerijen kom je op deze route ook nog andere bezienswaardigheden tegen zoals Vincents tekenlokaal. Vincent van Gogh kwam als jongen van 13 in Tilburg wonen. Zijn school zat in het huidige Paleis-Raadhuis. Daar kreeg Vincent tekenlessen van Constant Huijsmans. Hij wakkerde toen het talent van Vincent aan. Nu, zo’n 150 jaar later, staan in Vincents Tekenlokaal twintig digitale tekenschermen waar je je eigen tekentalent op kan ontdekken.

Natuurpoort De Roovertsche Leij

Of ontdek de Natuurpoort De Roovertsche Leij, 4200 hectare natuurschoon met vijf particuliere landgoederen. Fiets langs statige landhuizen en boerderijen die een verwijzing vormen naar een rijk verleden. Dwars door het gebied slingeren ‘leijen’, kleine riviertjes, die deze streek, samen met vennen, heide, bossen en charmante dorpjes, zeer afwisselend maken.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route