Cowboy 4: een nieuwe generatie elektrische fiets

Door e-fietser

Dankzij nieuwe aandrijving met 50% meer trekkracht, een nieuw bekroond ontwerp bestaand uit meer dan 200 op maat gemaakte onderdelen en een compleet herontworpen app, elektrificeren de Cowboy 4 en Cowboy 4 ST je door de stad met een niet te evenaren rijervaring.

Cowboy introduceert vandaag de Cowboy 4, de nieuwste versie van hun elektrische stadsfiets die vanaf nu beschikbaar is in twee verschillende modellen. De Cowboy 4 behoudt de authentieke look en rijpositie, terwijl de Cowboy 4 ST (step through) met lage instap de weg vrijmaakt voor andere rijstijlen, lichaamslengtes en persoonlijke voorkeuren. Beide modellen zijn uitgerust met Cowboy’s kenmerkende automatische versnelling en beschikken over 50 procent meer trekkracht dan de voorgaande modellen. Uniek voor de Cowboy 4 en Cowboy 4 ST is de geïntegreerde cockpit in de stuurpen, waardoor je via je mobiele telefoon veilig en makkelijk toegang hebt tot de nieuwe Cowboy app met aangepaste navigatie en fitness statistieken. De verwisselbare accu weegt slechts 2,4 kg en met een actieradius van 70 km is vaker en verder fietsen geen probleem. 

Zowel de Cowboy 4 als de Cowboy 4 ST wonnen de prestigieuze Red Dot Product Design Best Of The Best Award van 2021. Voor de nieuwe modellen is bijna ieder onderdeel van de fiets speciaal ontworpen, met uitzondering van het zadel en de riemaandrijving. Daarvoor wordt samengewerkt met respectievelijk Selle Royal en Gates. Van de remleidingen die volledig weggewerkt zitten in het stuur, het diamantpatroon van de handvatten die het profiel van de banden weerspiegelen, het nieuwe minimalistische ontwerp van de remmen en de pedalen, tot het eigenzinnige ontwerp van de dropouts aan de achterzijde: geen detail is te klein om over het hoofd te zien. 

Adrien Roose, medeoprichter en CEO van Cowboy, zegt: “Met de Cowboy 4 wordt het leven in en om de stad heel anders. De introductie van deze twee modellen – waaronder ons eerste frame met lage instap – in combinatie met het geïntegreerde besturingspaneel en de nieuwe app maken onze elektrische fietsen aantrekkelijker voor een groter publiek. We kunnen nu meer fietsers opties bieden om zich vrij door de stad en daarbuiten te bewegen. Onze missie is om stadsbewoners de kans te geven zich te verplaatsen op een manier die sneller, veiliger en leuker is dan iedere andere vorm van vervoer in de stad.” 

Een stap vooruit

Het nieuwe Cowboy 4 ST model met lage instap is ontworpen op basis van dezelfde beproefde ontwerpprincipes als het originele Cowboy frame. De vormgeving is net zo strak, maar het ontwerp van de Cowboy 4 ST spreekt de grote doelgroep aan die liever een rechte en comfortabele zithouding heeft tijdens het fietsen. De Cowboy 4 ST is uitermate geschikt voor fietsers tussen de 1.60m en 1.90m en de C4 voor personen met een lengte van 1.70m en 1.95m.

Geïntegreerde cockpit met draadloos opladen

Bij de C4 en de C4 ST is het besturingspaneel geïntegreerd in de stuurpen en bevat een ingebouwde Quad Lock telefoonhouder. Smartphones kunnen hierop stevig bevestigd worden zodat real-time informatie via de Cowboy app beschikbaar is tijdens de rit. Zodra de telefoon in de Quad Lock zit, wordt hij automatisch opgeladen en verbonden met de app, met behulp van de interne accu van de fiets.

De vernieuwde Cowboy app als bijrijder

De volledig herontworpen versie van de reeds geprezen Cowboy app wordt deze zomer gelanceerd voor iOS en Android en zit boordevol functionaliteiten die je enkel en alleen bij Cowboy vindt. 

  • Voor je vertrek zie je op het nieuwe thuisscherm de weersituatie en luchtkwaliteit op je route, het geschatte batterijniveau bij aankomst gebaseerd op de gekozen route en je gemiddelde rijstijl, en een overzicht van je voorgaande ritten.
  • Een nieuw navigatiescherm met 3D-kaartweergave biedt intuïtieve toegang tot favoriete en recente bestemmingen en een duidelijke turn-by-turn routebeschrijving die rekening houdt met de luchtkwaliteitsindex en zo naast de snelste ook de gezondste route voorstelt.
  • Nieuw ritten dashboard dat live je fitness data bijhoudt en weergeeft zoals gemiddelde en topsnelheid, hoogtemeters en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
  • Rittenoverzicht dat geregeld gebruik en bepaalde prestaties zoals afgelegde afstand beloond met o.a. badges en een scorebord.
  • Een nieuwe Cowboy Community biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan georganiseerde groepsritten in verschillende steden in België en Europa. 

Beschikbaarheid en prijzen

De C4 en C4 ST kosten allebei €2.490 inclusief spatborden. Beide modellen zijn vanaf vandaag tegen een aanbetaling van €100 beschikbaar voor pre-order op cowboy.com en zijn verkrijgbaar in de fraaie kleuren Black, Khaki en Sand. Levering zal vanaf september 2021 plaatsvinden. Daarnaast biedt Cowboy een eerste reeks accessoires aan waarmee fietsers hun aanschaf kunnen aanpassen, zoals een Quad Lock hoesje, speciaal ontworpen standaard en bagagedrager. Vanaf juli 2021 kunnen proefritten voor beide modellen in negen landen, waaronder Nederland, geboekt worden op cowboy.com.