De Supercharger2 VARIO HS: Relaxt, snel en mooi

Door e-fietser

Van Pronto e-bikes in Amersfoort mogen we de Supercharger2 VARIO HS van Riese & Müller een dagje testen. Na een lekkere cappuccino en een korte uitleg over deze Speed pedelec van Daan Laseur, eigenaar van Pronto e-bikes, zijn we klaar om te vertrekken.

De Riese & Müller Charger2 Vario staat hoog aangeschreven. Deze speedbike staat bekend om zijn hoogstaande kwaliteit en strakke design. Dit model bevat de meest geavanceerde eigenschappen en techniek. En wanneer ik de fiets goed bekijk is dat te zien, het straalt er vanaf.

Op weg

Om deze fiets te testen hebben we een mooie route van Amersfoort naar Spakenburg uitgestippeld om vervolgens via de haven van Spakenburg, waar we lekker een gebakken visje gaan eten, weer terug naar Amersfoort te rijden. Een mooie en afwisselende tocht van zo’n 40 kilometer die o.a. fraai langs de Eem voert. Lees ook ons artikel Langs de Eem.

De ruim 30 kg wegende fiets schiet, ondanks het feit dat ik zelf ook geen lichtgewicht ben, door de krachtige performance speed Bosch motor met hoge snelheid weg en voelt gewichtloos aan. Dat geeft direct al een kick. Met een blik op de Bosch Kiox Display (upgrade) zie je hoe uitgebreid de informatie is. Het is voorzien van alle moderne technieken. Zo kun je met de knoppen aan het linkerstuur schakelen naar de 4 verschillende standen. Alle standen zijn voorzien van een kleurtje op het display, waardoor je precies weet welke ondersteuning de Charger Vario op dat moment geeft.

Wind tegen

Op de heenweg langs de Eem hebben we een straf windje tegen, maar de Riese & Müller Charger Vario HS heeft maar liefst 4 ondersteuningsstanden. Met deze ‘extra’ stand -waar de meeste merken drie mogelijkheden bieden- kun je de kracht die je levert nauwkeurig aanpassen op het weertype waar je op dat moment mee te maken hebt. Ook wanneer je een heuveltje op gaat of in mijn geval met een flinke tegenwind, is deze vierde functie meer dan welkom.

Traploos

Met een Enviolo versnellingsnaaf schakel je ‘traploos’. Dit houdt in dat je, terwijl je fietst of stilstaat, kunt schakelen zonder tussenstapjes. Dit geeft een een apart maar fijn gevoel. Je merkt alleen dat er wat gebeurt omdat je net even iets meer of minder kracht bij moet geven door de veranderende stand.

De schitterende en afwisselende fietsroute is ideaal om deze Charger Vario HS Speed pedelec eens goed te leren kennen. Langs Eemdijk, met inmiddels de wind in de rug, haal ik in no-time zo’n 40 km per uur. Wanneer ik nog sneller wil moet ik wel zelf flink mee trappen in een groot verzet. De fiets heeft een heerlijke zit- en rijcomfort en met deze hoge snelheid merk je ook de perfecte wegligging. Het soepel en comfortabel rijden is mede te danken aan de brede en toch zeer efficiënte Schwalbe Super Moto-X banden.

Oordeel

Ik begin langzamerhand te begrijpen waar het toch wel stevige prijskaartje van deze fiets vandaan komt. Naast het prachtige design en de geavanceerde techniek is de fiets ook nog voorzien van een 1000Wh lithium-ion accu. Optioneel zelfs uit te breiden tot 1250Wh. Dit is één van de zwaarste accu’s die momenteel verkrijgbaar is en heeft een hoge actieradius van zeker 90 km. De accu heeft wel een relatief lange laadtijd van ruim 5 uur per accu. Daarnaast zijn de verlichting, de hydraulische Magura schijfremmen, de gates belt drive en de fat tyres banden van hoge kwaliteit. Noem het maar de Duitse ‘grundlichkeit’.

De combinatie van het design, zijn stijlvolle look en hoog rijcomfort en prestaties maken voor mij de Riese & Müller Charger Vario een topper. De Charger is zeer geschikt voor woon-werkverkeer en voor weekenduitjes. Deze Charger Vario is verder nog uit te breiden met veel opties.

Riese & Mülle Supercharger2 VARIO HS

Accu Bosch PowerTube DualBattery 1000

Motor Bosch performance line speed (gen4)

Display Bosch Intuvia (upgrade mogelijk)

Voorvork Suntour Aion

Versnellingen Enviolo 380 R&M Custom

Overbrenging Gates (riem)

Remmen Magura MT5/MT4

Banden Schwalbe Super Moto-X 62-584

Verlichting Supernova m99 Mini Pro-45

Snelheid 45

Riese & Mülle Supercharger2 VARIO HS is verkrijgbaar voor €6869,-
Wil je zelf eens deze deze Riese & Müller Charger Vario HS speed pedelec testen of een van de andere modellen of merken? Maak dan ‘Pronto’ een afspraak met Pronto e-bikes in Amersfoort of Utrecht.

Voor meer informatie kijk op https://pronto-ebikes.nl