Diefstal e-bikes neemt fors toe

Met de groei van het aantal e-bikes is vorig jaar ook het aantal diefstallen van elektrische fietsen flink toegenomen. De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) stelt na een analyse van de aangiftecijfers dat de diefstal van e-bikes in 2020 met 37 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In totaal is er vorig jaar 18.032 keer aangifte gedaan van een e-bikediefstal. Ook de aangiften van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes nemen snel toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal. Het aantal aangiften van gestolen bakfietsen is gestegen van 809 in 2019 naar 1.000 in 2020. Het aantal aangiften van gewone fietsendiefstal is daarentegen aanzienlijk afgenomen. Van zo’n 54.000 in 2019 naar 44.000 (-18,5%) vorig jaar. “Eerlijk gezegd is die daling al veel langer aan de gang. De bereidheid om aangifte te doen van diefstal van een gewone fiets neemt al jaren af”, verklaart Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E.

Georganiseerde bendes

De voorzitter van SAFE, Jeroen Snijders Blok, zegt zich zorgen te maken over de stijgende trend. Hij wijst op georganiseerde bendes, die “professionele en gewelddadige methodes” niet schuwen. Volgens hem verdwijnen “busjes vol e-bikes naar Oost-Europa”.

De stichting constateert verder dat het coronavirus ook invloed had op de diefstalcijfers. Zo is in het tweede kwartaal van 2020 door de lockdown een terugval in de stijging (‘slechts’ plus 13 procent) te zien. “Maar na de versoepeling van de maatregelen worden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteert in een stijging in aangiften van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019”, aldus Snijders Blok.

- Advertentie -