E-bike aanschaf tips

Hoe en waar koop je jouw nieuwe e-bike

Door e-fietser
bicycle retail store seller and client choosing a bike

Je hebt besloten om een e-bike aan te schaffen. Je hebt je goed georiënteerd over welke motor en trapondersteuning je wilt en de gewenste actieradius. En wellicht heb je ons artikel Waar moet je op letten bij de zoektocht naar een e-fiets? ook al gelezen. Maar welk merk kies je dan? En waar koop je deze dan? In dit artikel geven we je nog een aantal tips voor aanschaf van jouw e-bike.

Welk merk?

Bij een e-bike zegt het merk niet alles over de kwaliteit. En ook niets over de service van de dealer of fabrikant. Er zijn de laatste jaren naast de bekende fietsmerken veel nieuwe modellen en merken op de markt gekomen die uitstekende innovatieve en kwalitatieve e-bikes verkopen. Deze ‘nieuwkomers’ scoren erg goed op diverse punten. Vaak zijn de fietsen van kleinere of jongere merken goedkoper en is de service goed geregeld.

Wat is je budget

Instap e-bikes zijn er al vanaf €1000. Houd er dan wel rekening mee dat er voor deze prijs ergens op is bezuinigd. Veelal betreft het dan de accu of de motor. Zoek uit waarom deze e-bikes goedkoper zijn en of je dat wilt accepteren. Je hebt een prima e-bike die uitgerust is met een goede motor en accu tussen de €2000 en €4000. Zoek je een e-bike die je wilt gebruiken voor dagelijks woon-werk verkeer, zoals bijvoorbeeld een Speed Pedelec, of een e-mtb om in ruig terrein te rijden dan kom je vaak duurder uit.

Lees meer over de verschillen tussen een e-bike en een speed pedelec.

Goede vraag!

Je bent natuurlijk nieuwsgierig naar alle technische aspecten van de e-bike die je op het oog hebt. Welke remmen, wat is het vermogen van de motor en wat is de actieradius van de accu. Vraag naar wat een nieuwe accu kost. En vergeet niet te beoordelen wat de beoogde dealer voor je betekent. Hoe is de service? Hoe helpen zij je wanneer je een probleem hebt? Kan je je oude fiets inruilen?

Rondje om de kerk!

Maak gebruik van de mogelijkheden van een proefrit. En dan niet een klein rondje rond de winkel. Het is belangrijk om een lange proefrit te maken als je een e-bike gaat kopen. Je kunt dan ervaren hoe de energie-inhoud van de accu is, de mate van trapondersteuning en de kracht van de motor. Ook moet de fiets je een veilig en goed gevoel geven.

decoratief
Het is belangrijk om een lange proefrit te maken als je een e-bike gaat kopen.

Waar koop je een goede e-bike?

Zorg ervoor dat je bij een goede, erkende dealer/fietsenmaker je nieuwe e-bike koopt. Je wilt een vakkundige dealer waar je ook terecht kunt bij eventuele klachten en een goede service en garantie krijgt.

Lees ook ons artikel ‘5 redenen om deze bij een fietsenmaker te kopen’. 

Je kunt tegenwoordig ook steeds vaker een e-bikes online kopen. Een e-bike online kopen heeft een aantal voordelen. Een daarvan is dat je de fiets die je wilt online vaak voor een iets scherpere prijs kunt kopen. Een nadeel is dat je geen advies krijgt over welke e-bike het beste bij jou past. En je kunt geen proefrit maken. Indien dat geen bezwaar voor je is, oriënteer je dan goed bij welke online winkel je de e-bike koopt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel reviews te vinden.

Tweedehandsje?

Een e-bike is best wel duur. Het kan dan ook verleidelijk zijn om een gebruikt exemplaar op te kop te tikken via bijvoorbeeld Marktplaats. Realiseer je dan wel dat je nooit precies weet wat er met de e-bike is gebeurd. Je kent de staat van de accu niet en een accu vervangen kost toch vaak tussen de €300 en €600. Daardoor wordt een tweedehandsje toch weer duur. Veel dealers hebben ook vaak tweedehands e-bike staan die nagekeken en zonodig gerepareerd zijn.

Lees ook ons artikel Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een tweedehands e-bike?

We wensen je veel succes en plezier bij je zoektocht naar een voor jou geschikte e-bike. Kijk op onze website ook eens rond naar leuke e-bike tochten en vakanties.