e-Bike route door het Nationaal park Drents-Friese Wold

Door e-fietser
Nationaal park Drents-Fries Wold

Nationaal Park het Drents-Friese Wold is een van de grootste én stilste natuurgebieden van Nederland. Dit grote natuurgebied ligt op de grens van Friesland en Drenthe. Je fiets hier kilometers lang zonder een auto tegen te komen over het fietspad.

Met 6.100 hectare, is het Nationaal Park Drents-Friese Wold het één na grootste bosgebied van ons land. Maar het Wold is veel meer dan alleen bomen. Ontdek al fietsend de afwisseling in het gebied. Fiets van bos naar heide, van zandverstuiving naar vennetje en moeras. Tijdens deze fietsroute doe je verschillende onderdelen van het Drents-Friese Wold aan: Berkenheuvel, bosgebied Boschoord, Doldersummerveld, Aekingerzand (Kale Duinen) en Aekingerbroek en een aantal dorpen waaronder het Friese dorp Appelscha.

Geschiedenis

Het prachtige Drents-Friese Wold biedt een scala aan bijzondere natuur, maar ook veel geschiedenis. Begrazing door koeien en schapen en het afsteken van plaggen hebben op veel plekken heide en zandverstuivingen doen ontstaan. Een deel van die gebieden is in latere tijden bebost. Ook bijzonder aan het gebied is de Vledder Aa, de beek die door het gebied loopt. Midden in het Drents-Friese Wold, in het dennenbos Berkenheuvel, ligt een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Onderduikers verbleven hier tijdens de oorlog, tot het verraad van de locatie daar een einde aan maakte.

Appelscha

Behalve prachtige natuur vind je in Drenthe ook talrijke bezienswaardigheden, Saksische boerderijen, en mooie dorpen, zoals Appelscha. Dit Friese dorp werd voor het eerst genoemd in 1247 onder de naam Appels en vanaf de 19e eeuw onder de huidige naam. Appelscha betekent Appelbosje. De kerk van Oud-Appelscha is gebouwd in 1903. In de moderne klokkenstoel hangt een klok uit het jaar 1435. Ook de uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha is een ware belevenis. De toren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 27 meter hoge stuifduin en is zelf 35 meter hoog. Helemaal bovenin is een panoramadek, met glazen ‘zijtakken’.

Diever

Vanuit Appelscha fiets je door de Boswachterij Appelscha en Smilde naar Diever. Onderweg is het genieten van het bosrijke gebied en het uitzicht over de heidevelden. Vlak voor Diever kun je nog even van de route af om een kijkje nemen bij het Shakespeare openluchttheater. De brink van Diever, met het voormalige gemeentehuis, vormt het centrum van het dorp. Hoewel er waarschijnlijk al duizenden jaren mensen wonen op de plek waar Diever nu ligt, stamt de eerste vermelding van het brinkdorp uit 1181. Aan de Brink in Diever vind je het voormalige Schultehuis uit 1604 waar vroeger recht werd gesproken en het dorp heeft een bijzondere kerk: de Sint-Pancratiuskerk. Deze kerk wordt als een van de mooiste van Drenthe beschouwd. In de kerk wordt een sacrofaagdeksel uit de 12e eeuw bewaard. Vlakbij het dorp ligt ook een hunebed.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route