e-Bike route Fochteloërveen

Door e-fietser

Vanuit Appelscha kun je op één dag door enkele schitterende natuurgebieden rijden. Fiets door het Fochteloërveen, de bossen rondom Norg en een stukje Drents-Friese Wold. Een prachtige route met indrukwekkende natuur, dorpen met bijzondere verhalen en leuke bezienswaardigheden.

Het Fochteloërveen

Je ziet hier twee karakteristieke negentiende-eeuwse sluisjes, tussendoor kom je langs de opvallend eclectische Hervormde Kerk uit 1869. Het Fochteloërveen ligt op de grens van Friesland en Drenthe. Dit natuurgebied wordt beschouwd als een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Wat is het hier stil! Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig zicht, zeker de moeite waard.

Gevangenismuseum

Je komt langs de Tonckensborg, een herenhuis uit 1630 dat sinds 1742 door de familie Tonckens bewoond wordt. In esdorp Norg kom je langs de oude brink met de dertiende-eeuwse Sint-Margaretakerk. Norg en omgeving behoren tot de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland. Je fietst langs prachtige Saksische boerderijtjes en glooiende velden. Even later fiets je de bossen van de Langeloërduinen door. In Veenhuizen kom je langs het Gevangenismuseum. Duik niet alleen in de geschiedenis van het strafrecht in Nederland, maar leer je ook alles over bijzonder Veenhuizen. Ontdek alle verhalen over Veenhuizen als de grootste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, pauperparadijs én als gevangenisdorp.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route