e-Bike route het verdronken land en oude vestingstadsferen

Door e-fietser

Vlakbij de Belgische grens ligt een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland: Hulst. Deze schitterende fietstocht door deze eeuwenoude vestingstad in Oost-Zeeuws-Vlaanderen leidt je onder meer langs het grootste brakwaterwildernis van Europa ‘Het Verdronken Land van Saeftinghe’, langs de oevers van het natuurgebied De Vogel nabij Hengstdijk en langs het zoetwatermoerasgebied van het landgoed Het Groot Eiland. Verder voert deze route je door één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen: het Stropersbos.

Het Verdronken Land van Saeftingh

In de middeleeuwen was Saeftinghe een welvarende heerlijkheid met dorpjes en zelfs een kasteel, Slot Saeftinghe, maar verschillende stormvloeden verwoestten grote stukken van het ingepolderde land. Toen in de Tachtigjarige Oorlog ter verdediging van Antwerpen de dijken werden doorgestoken, maakte de Westerschelde korte metten met Saefthinge. Nu rest er niets anders dan ruige natuur op de rand van water en land. Het water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen; bij eb zakt het water weer. Daardoor is het ideaal gebied voor de meer dan tweehonderd vogelsoorten die het gebied rijk is. Een groot deel van het verdronken land is niet vrij toegankelijk omdat de natuur er verraderlijk kan zijn. Een klein deel van Saeftinghe is wel toegankelijk of je kan bij het bezoekerscentrum een excursie doen. Vanaf de dijk geniet je van een schitterend uitzicht.

Vestigingsstad

Hulst ligt vrij dicht bij de Belgische grens en dat merk je. Het is misschien wel de meest Vlaamse stad van Nederland. Verschillende herindelingen en grenswijzigingen hebben geresulteerd in een gezellige Nederlands-Vlaamse mengelmoes qua cultuur. Ook aan historie geen gebrek want deze vestigingsstad groeide door de jaren uit tot een indrukwekkend verdedigingswerk. Bolwerken en wallen werden rondom de stad aangelegd en de stad werd ter verdediging permanent door militairen bezet. Deze goede verdediging is misschien wel de reden, waarom er zoveel mooie bezienswaardigheden uit vroegere tijden bewaard zijn gebleven in deze stad. Bekijk bijvoorbeeld de eeuwenoude stadswallen, de stadspoorten uit de 18e eeuw of een van de oude forten.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route