E-bike routes in Groningen: in het spoor van De Ploeg

Door e-fietser
decoratief

Fiets met jouw e-bike een route door het schilderachtige landschap van Groningen. Volg het spoor van kunstkring De Ploeg.

Wolkenpracht, de enorme weidsheid waardoor je zo ver kunt kijken als je wilt en het licht dat het landschap steeds weer een andere kleur geeft. Dat is het land dat zo geliefd was bij de kunstenaars van kunstkring De Ploeg in Groningen. Ervaar dit bijzondere landschap zelf aan de hand van e-bike fietsroutes in het spoor van De Ploeg.

E-bike routes in Groningen: in het spoor van De Ploeg

De Ploeg Hotspots e-bike route

De Hotspots e-bike route begint en eindigt bij het Groninger Museum en voert langs de ontstaanslocaties van bekende en minder bekende Ploegwerken. Deze mooie, 40 km-lange e-bike fietsroute is voorzien van ‘hotspots’: grote replica’s van Ploegschilderijen midden in de Groninger binnenstad en het landschap eromheen. Aan de hand van de hotspots kijk je door de ogen van de kunstenaars van toen naar het nu. Het is fascinerend om te zien hoe het landschap is veranderd, of juist onverwacht herkenbaar is gebleven.

Een bijbehorende routeboekje vertelt het verhaal achter elk werk dat je onderweg tegenkomt. De Ploeg Hotspots is als routeboekje gratis verkrijgbaar bij het Groninger Museum en bij de Groningen Store in het Forum in Groningen. Een digitaal exemplaar downloaden kan ook.

E-bike routes in Groningen: in het spoor van De Ploeg
© MARCEL KERKHOF

Het verhaal van De Ploeg

Begin twintigste eeuw richtte een groep jonge kunstenaars de Groninger Kunstkring De Ploeg op. De naam staat voor het omploegen van de aarde; voor het ontwikkelen van vernieuwende kunst. Nu, ruim honderd jaar later, valt het Groningse expressionisme van De Ploeg niet meer weg te denken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

In vuur en vlam

De Ploegers zetten velden, bomen en luchten in vuur en vlam. Groene luchten, paarse akkers. Zelfs de muren van het Ploegatelier aan de Lage der A in de stad Groningen werden rood geschilderd. Het gebruik van felle kleuren en vormen gaf een geheel nieuwe kijk op het Groninger landschap. De kunstkring zorgde 100 jaar geleden voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapskunst. 

Kijken door de ogen van De Ploeg

Anno nu inspireert het ruige en vlakke land van de noordelijke provincie nog steeds. Een goede manier om dit bijzondere landschap te ervaren is op de elektrische fiets. Want tussen al die weilanden kan er flink wat wind staan. De Ploeg Hotspots-route is één van de 3 e-bike routes die nu te downloaden zijn. In totaal worden er 12 fietsroutes uitgezet die je in de komende periode kan downloaden. De routes volgen de fietsknooppunten van het Fietsknooppuntennetwerk Groningen.

Met alle fietsroutes kom je langs de plekken waar de Ploegkunstenaars graag zaten, werkten, discussieerden of peinzend naar buiten staarden. En beide laten zien dat het Groninger platteland nog steeds een lust voor het oog is.

E-bike routes in Groningen: in het spoor van De Ploeg
© Abeleisure

Schilderachtige E-bike routes in Groningen in het spoor van bijzondere plekken van kunstenaars van Kunstkring De Ploeg

De nieuwe e-bikeroutes variëren van ruim 50 km tot een meerdaagse route van 165 km lang. Je doorkruist Groningen met een e-bike route in het spoor van De Ploeg: de ommelanden met hun weidsheid, wind en ruimte. En zo kijk je opeens met een heel andere blik naar het Groninger land. Met een Ploegblik zie je de windstrepen in de lucht, ontdek je de veelheid aan geeltinten in het rijpe graan en word je verliefd op de idyllische dorpjes met hun uit baksteen opgetrokken kerken. Aan de hand van de fietsknooppunten navigeer je door het landschap. Een gratis app vertelt onderweg bijzondere verhalen: foto’s, muziek- en geluidsfragmenten en natuurlijk (kunst)historische achtergrondinformatie brengen het nu en het toen samen.

E-bike routes in Groningen: in het spoor van De Ploeg
© Alfred Oosterman

Met gemak door Groningen. Volg de E-bike routes van “in het spoor van De Ploeg” makkelijk met je smartphone

Je kunt deze e-bikeroutes ook digitaal beleven met de gratis route-app RoutAbel. De digitale route wijkt op sommige plekken af van de fietsknooppunten, zodat je het allermooiste te zien krijgt.

RoutAbel wijst je de weg en biedt méér! Denk aan foto’s van vroeger, korte anekdotes, muziek- en geluidsfragmenten en natuurlijk (kunst)historische achtergrondinformatie. Zo kom je al fietsend achter de mentaliteit en de drijfveren van de Ploegers.

Meer informatie over de e-bike routes in Groningen is te vinden op www.inhetspoorvandeploeg.nl

Op zoek naar een andere e-bike route in Nederland. Kijk eens op de route pagina van www.e-fietser.nl. Daar staan talloze e-bike fietsroutes in alle provincies te downloaden via Komoot. Veel fietsplezier.