e-Biken in Valkenburg

Door e-fietser

Valkenburg en de wielersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is het al jaren het decor van een aantal grote nationale en internationale wielerwedstrijden. Je hoeft echter geen geoefende wielrenner te zijn om te genieten van al het moois wat Valkenburg en omgeving heeft te bieden. Met een elektrische fiets kun je schitterende tochten in en rondom Valkenburg maken. Zo bedwing je op je e-bike lachend de Cauberg, geniet je van prachtige uitzichten, leuke wegen en sprookjesachtige kastelen. Daarnaast zijn er natuurlijk de vele culinaire verleidingen zoals vlaai, bier, wijn, zuurvlees en asperges. Kortom, genoeg redenen om zelf maar eens een kijkje te gaan nemen.

ParCourse

We nemen ons intrek in het designhotel Black Label. Dit fraaie hotel is gevestigd op het voormalige terrein van de bierbrouwerij De Leeuw, nu genaamd Par’Course. Op dit terrein, recht tegenover ons hotel, vind je Cycle center Valkenburg, waar we onze e-bikes gaan huren. Het is ook mogelijk om je eigen e-bike mee te nemen, het Black Label hotel heeft uitstekende faciliteiten en een in-house fietsenstalling.

Cycle Center Valkenburg

Cycle Center is een vooruitstrevende en complete fietsverhuurder. Met ruim 3000 fietsen en meer dan 15 verschillende type biedt het bedrijf een bijzonder ruime keuze voor dagverhuur. Ook voor complete (groeps-) arrangementen kun je daar terecht. Ze leveren desgewenst je e-bike ook op een andere locaties in Zuid-Limburg af. En gaat er iets kapot, dan kan je ook voor de reparaties bij Cycle Center Valkenburg terecht. Naast de gewone e-bikes kun je ook elektrische scooters, e-bakfietsen, e-choppers en een e-solex huren.

Valkenburg

Op onze eerste dag gaan we Valkenburg maar eens te voet verkennen. De naam Valkenburg is afkomstig van het kasteel. De kasteelheren gingen vroeger namelijk jagen met hun valken vanuit de burcht, vandaar de naam Valkenburg. Valkenburg heeft veel moois te bieden. Een deel van het centrum van Valkenburg is rijks beschermd en er zijn veel rijksmonumenten en verdedigingsbouwwerken te bezichtigen. Bijvoorbeeld de ruïne van het Kasteel Valkenburg (de enige hoogteburcht in Nederland). Eén van de highlights van Valkenburg is een bezoek aan deze kasteelruïne én het gangenstelsel onder de ruïne: de Fluweelengrot. Naast de Fluweelengrot kun je ook de Gemeentegrot bezoeken, een kalksteengroeve, waar tot in de jaren 50 van de twintigste eeuw mergel werd gewonnen.

Na een dag wandelen door Valkenburg genieten we van een heerlijk drank je op een terras in het centrum van Valkenburg. We gaan maar eens terug richting ons hotel waar een heerlijk drie gangen diner op het gezellige terras van het Black Label Hotel op ons wacht.

E-bike tocht naar Maastricht

Na een goed ontbijt op het terras van het hotel melden we ons bij Cycle center om onze huurfietsen op te halen. Na de nodige administratie en uitleg krijgen we ook nog een routeboekje mee, waarna we onze fietsen kunnen ophalen. Onze fietsen worden voor ons op de juiste hoogte afgesteld en voorzien van een fietstas met daarin een slot en een bandenplaksetje, want je weet maar nooit. We krijgen uitleg over hoe deze e-bike werkt en schakelt. We kunnen op weg. We hebben een route uitgestippeld naar Maastricht.

Kasteel Schaloen

We zijn net een paar kilometers onderweg en we fietsen al langs het eerste hoogtepunt; Kasteel Schaloen, één van de meest sprookjesachtige kastelen van Nederland. Het omgrachte Kasteel Schaloen heeft, zoals het er nu uitziet, iets weg van een Frans jachtslot. We fietsen richting Gulpen en na een paar kilometer komen we langs Kasteel Wijlre. Het kasteel zelf is permanent bewoond en niet toegankelijk voor publiek maar Buitenplaats Kasteel Wijlre organiseert tentoonstellingen, projecten en educatieve activiteiten.

Kasteel Schaloen een sprookjesachtig kasteel.

Gulperberg

We gaan verder en naderen de Gulperberg met een top van 157 meter. Behoorlijke stijgingspercentages maar met onze e-bike fietsen we fluitend omhoog. Op de top van de Gulperberg zien we het Mariamonument (1935), welke 13 meter hoog is. Aan de andere kant van de berg staat een monument voor Jean Nelissen, bekend als wielerverslaggever bij Studio Sport. Vanaf hier heb je een schitterend, bijna on-Nederlands, uitzicht.

Mariamonument (1935) Foto: visitzuidlimburg.nl

Cadier en Keer

We dalen af en we fietsen via Margraten, langs Kasteel Neubourg, richting Cadier en Keer. De route heeft verschillende hoogteverschillen. Het is echt genieten van de fraaie vergezichten die het zuid Limburg landschap ons biedt. Na een dik half uurtje fietsen komen we aan bij de Sint Servaasbrug. De Sint Servaasbrug wordt beschouwd als de oudste brug van Nederland en een icoon van de stad Maastricht. We stallen onze e-bikes in de bewaakte fietsenstalling op de markt, en gaan te voet Maastricht ontdekken en onszelf belonen met een biertje en een vlaai op het Vrijthof.

Sint Servaasbrug Maastricht.

Terug door de bossen

Na een paar uurtjes in het bourgondische Maastricht te hebben gedwaald lopen we terug naar de Mariastraat waar we onze e-bikes hebben neergezet en fietsen over de Wilhelminabrug. We laten Maastricht achter ons en gaan we richting Rothem en Berg en Terblijt. Deze weg gaat schitterend door de bossen en langs vele groeves een fraai stukje natuur. We steken de Geul over en komen langs Château St. Gerlach, voorheen Klooster St. Gerlach, wat tegenwoordig fungeert als hotel, restaurant en conferentieoord. We fietsen nog langs het kerkdorp Houthem in de vallei van de Geul en fietsen zo terug naar Valkenburg. Een prachtige route, met veel bezienswaardigheden.

De route gaat door de bossen en langs vele groeves.

Komoot route specificaties

Deze route is slechts een van de vele mogelijkheden in Zuid- Limburg. Bekijk hier een aantal andere routes in deze mooie provincie. En later deze zomer zullen we nogmaals naar deze prachtige regio afreizen om wat andere en langere routes te fietsen. Want één ding is zeker je kunt in Zuid-Limburg eindeloos fietsen op ieder niveau. Zuid Limburg heeft haar naam als fietsprovincie meer dan waard gemaakt.