e-Hubs met vallen en opstaan

Door e-fietser

Foto: e-Hub Nijmegen

In Nijmegen waren zij er blij mee: er werden 10 e-hubs geopend. Daar kon je een e-bike, e-bakfiets of elektrische auto huren. Ondersteund door een app om te reserveren en te betalen en gefinancierd met Europees geld. De start was veelbelovend, maar al snel kwamen er wat mankementen aan het licht, zo lezen we in de Gelderlander

De redenen zijn diefstal en vandalisme. Kapotte of verdwenen e-bikes dus. Toch wordt de proef doorgezet, maar dan met ‘robuustere fietsen’. Want het doel is om uit te zoeken hoe het wel werkt, en welke locaties en vervoersmiddelen dan  het meest geschikt zijn. De ervaringen tot nu toe zullen zeker meegenomen worden. Volgens de wethouder ‘is het niet voor niets een pilot. We testen wat werkt. Wereldwijd neemt het gebruik van elektrische voertuigen toe en ook deelsystemen zitten in de lift. Met e-voertuigen dringen we het gebruik van CO2 terug en deelgebruik helpt tegen parkeerdruk. Als er betrouwbare e-bikes of auto’s beschikbaar zijn, is een auto of een tweede auto misschien niet nodig’, zo laat het artikel in de Gelderlander weten. 

De gemeente wil de proef met e-hubs nog een jaar voortzetten. De wethouder hoopt dat gebruikers terugkomen als in de zomer de nieuwe e-bikes er zijn.

De Gelderlander