Een e-bike met een bijzonder design

productafbeelding

De byAr Bicycle is een e-bike met een bijzonder design. Maar niet alleen het design van deze fiets is bijzonder ook het verhaal achter het merk geeft een goed gevoel bij deze e-bike.

Oprichter Renier nam een nieuwe stap in zijn carrière en kwam terecht op de dagbesteding van een organisatie die zich inzet voor een groep jongvolwassenen met een psychiatrische achtergrond. Zo kwam hij erachter dat onderhoud aan de fiets voor deze groep noodzakelijk was. Beschikten deze mensen over een functionerende fiets, dan waren ze in staat hun dagen efficiënt in te richten.  

Met dit besef ging Renier nadenken over het creëren van werk in plaats van een dagbesteding. Zo ontstond het idee voor het creëren van een fiets die uiteindelijk geschikt zou zijn voor de verkoop. In maart 2013 begon Renier met schetsen. Een fiets waar niets te veel op zou zitten en wat erop moest zo zou zijn geconstrueerd dat dit makkelijk in elkaar te zetten is.

Toen de schets klaar was en deze werd getoond aan verschillende mensen uit het vak, waren de meningen over de schets ontmoedigend. Het frame zou de krachten niet kunnen opvangen, de ontwikkeling te duur, een cardanas te zwaar en het ontwerp te exotisch. Maar van het ene gesprek kwam wel het andere, ging de bal rollen en kwam Renier in contact met de juiste mensen. In januari 2015 reed Renier ineens zomaar op het eerste prototype.

Inmiddels is in 2019 het plan tot ontwikkeling gekomen en zijn de geweldige fietsen van byAr Bicycle in productie en dus te koop! Met een hele grote groep toegewijde mensen, allen gedreven door een sociaal hart en met interesse in dit avontuur, is er een hele bijzondere fiets gemaakt.

Helaas is het idee van Renier om werkgelegenheid te creëren voor de dagbesteding nog niet geheel uitgekomen, echter zijn via de productiepartners van byAr Bicycle wel mensen uit de doelgroep betrokken. Voor Renier al een stap in de juiste richting.

Voor over een jaar staan er twee nieuwe modellen op stapel. Van deze nieuwe fietsen zullen de frames in Nederland gemaakt worden met de doelgroep waarvoor dit merk ooit is opgericht. Iets wat niet alleen meer werkgelegenheid creëert in Nederland maar juist voor deze mensen.

Naast het mooie verhaal achter het merk, is ook de fiets zelf bijzonder. Het frame volgt de wielen en alles dat we nu nog als accessoires op een fiets kennen zoals verlichting en een slot is in het ontwerp opgenomen. Hierdoor ontstaat een zeer strak ontwerp met een bijna extreem lage instap en waar niets te veel op zit.

Hoewel ze wel geleverd worden is het bijna jammer om er mandjes en rekjes op te plaatsen. 

Door het gebruik van een cardanas i.p.v. een ketting is een kettingkast overbodig en is deze fiets zo goed als onderhoudsvrij.  En ook kan er ook weinig aan stuk. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de zeer geavanceerde motor met KERS systeem (bij het afremmen laden de batterijen voor een deel weer op). De motor wordt bediend via een app op de mobiel of als accessoire bij te leveren afstandsbediening. Het ontbreken van losse componenten zoals bediening op het stuur, batterijen en motor blijft het ontwerp zeer clean en zit ook in dat opzicht niet te veel op een byAr. En wat er niet op zit kan ook niet stuk!

byAr kan op afstand via internet met de motor in contact komen. Mocht een gebruiker een probleem met de motor hebben en er met de eigen diagnoseknop op de app niet uitkomen, dan kan byAr dit op verzoek van de gebruiker checken en in de meeste gevallen oplossen. Maar ook kan byAr na diefstal de motor uitzetten. Een byAr stelen om elektrisch te kunnen fietsen heeft geen zin! De motor is een zeer geavanceerde zelflerende computer die ervoor zorgt dat de ondersteuning zich aan gaat passen aan de bereider. Hiermee krijgt iedereen zijn eigen ‘custom made motor’!  

Ook kan de motor op afstand worden uitgelezen of zelfs bij diefstal worden uitgezet. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker geen dag zonder zijn e-bike hoeft mocht er een storing optreden.

Een bijzondere stadsfiets dus, die niet alleen bijzonder is door het ontwerp maar ook nog door het verhaal erachter.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de e-bike? Kijken dan op: https://www.byarbicycle.nlen maak een afspraak voor een proefrit in Amersfoort!

- Advertentie -