Een kinderzitje op een elektrische fiets

Is dat veilig?

Door e-fietser

Met een kinderzitje op je fiets kunt gezellig samen fietsen en niets is fijner dan een fietstocht maken met het hele gezin. Heerlijk met de kinderen erop uit of met de fiets naar school of even boodschappen doen. Maar kan dat ook op met een elektrische fiets? Wij krijgen regelmatig de vraag van onze lezers of het veilig is om een kinderzitje op een elektrische fiets te monteren.

We snappen dat veel (groot)ouders deze vraag stellen. Een fietsstoeltje dat aan het stuur gemonteerd wordt, zorgt voor extra gewicht aan het stuur. Bij een e-bike met een accu op de bagagedrager in combinatie met een fietsstoeltje achterop zijn er zorgen over de montage boven de accu. En op een elektrische fiets rijd je natuurlijk al snel wat harder. Het zijn dus zeer begrijpelijke vragen en zorgen, maar laten we maar meteen met de spreekwoordelijk deur in huis vallen: een fietsstoeltje is ook veilig op een elektrische fiets. Zorg er uiteraard wel voor dat het fietsstoeltje op de juiste wijze gemonteerd wordt en ben je er van bewust dat er op een e-bike meer kwetsbare onderdelen (zoals draden, display en bediening) zitten dan op een normale fiets. De snelheid die je met een elektrische fiets kan behalen is begrensd op 25km/u, maar dat betekent natuurlijk niet dat je zo hard hoeft te fietsen. Een elektrische fiets zorgt voor een extra duwtje in de rug, maar ga je op pad met een fietsstoeltje op je elektrische fiets, pas dan je snelheid aan op een tempo waarbij jij je prettig voelt. Kortom; ook met een elektrische fiets kan je veilig op pad met je (klein)kinderen.

Gewichtsverdeling

Ongeacht wat voor fietsstoeltje je wilt, je moet altijd goed kijken of de combinatie van het gewicht wel in balans blijft. Wil je een zitje aan de voorkant, terwijl je ook een voorwielmotor hebt, dan zal je e-bike een stuk zwaarder sturen omdat je daar zowel het gewicht van de motor als het gewicht van je kind met stoeltje hebt zitten. Dat is niet erg, maar je moet er wel rekening mee houden en je realiseren dat het sturen beïnvloed wordt door dit gewicht aan de voorkant van je fiets. Heb je juist een achterwielmotor en wil je het zitje achterop, hou er dan rekening mee dat de gewichtsverdeling niet ideaal is met al dat gewicht aan de achterkant van je fiets. Bij een elektrische fiets met een middenmotor is de gewichtsverdeling al in balans en zal dit niet anders aanvoelen als bij een gewone fiets met kinderstoeltjes.

Elektrische moederfiets

Een andere mooie en veilige manier om je kinderen mee te nemen op een elektrische fiets is met een elektrische moederfiets. Deze moederfietsen hebben dezelfde kenmerken als een gewone moederfiets, alleen dan met dat fijne duwtje in de rug. Heb je geen elektrische moederfiets, dan is het uiteraard nog steeds mogelijk om een fietsstoeltje te monteren. Ben je niet zeker of het wel past, ga dan even met je fiets naar je fietsenwinkel, dan kunnen ze je daar adviseren over de mogelijkheden en de meest veilige combinatie.

Voorzitje

Een voorzitje wordt door (groot)ouders als gezellig ervaren. Je hebt meer interactie met je kindje dan wanneer ze in een achterzitje zitten. Als je geen mamafiets hebt, dan zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Let bij de aanschaf van een kinderzitje met stuurmontage voornamelijk op de kracht van de stuurpen en de beenruimte die je overhoudt. Zowel een vaste als verstelbare stuurpen is geschikt voor montage van een kinderzitje, maar natuurlijk wil je wel prettig kunnen blijven fietsen. Kinderzitjes die aan het stuur gemonteerd worden hebben over het algemeen een draagkracht tot 15 kg en zijn geschikt voor kinderen van 8 tot 36 maanden oud. De Thule Yepp Nexxt Mini kan in een paar luttele seconden geplaats worden. Door middel van de universele montagebeugel met snelkoppeling is ook het verwijderen een fluitje van een cent. De montagebeugel is niet alleen geschikt voor normale stuurpennen, maar ook voor Ahead-stuurpennen. Bij sommige stuurpennen is een adapter nodig om het zitje goed te kunnen bevestigen. Maar let wel op, want een elektrische fiets is vaak voorzien van een display of bedieningspaneel, als deze midden op het stuur zit is het in de meeste gevallen niet erg handig om een kinderzitje voorop te monteren. Bij een zijdisplay, vlakbij het handvat, is het een stuk makkelijker om een voorzitje te monteren. Kijk dus goed naar je fiets en zoek goed uit wat de mogelijkheden zijn.

Achterzitje

Wil je een achterzitje, dan moet je goed kijken naar de manier waarop je deze kunt monteren. Veel e-bikes zijn uitgerust met een accu in de bagagedrager. Dus je moet goed kijken welk type stoeltje geschikt is voor jouw e-bike. Hierbij is het belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de accu en de bagagedrager. Houd ook rekening met het totale gewicht wat de bagagedrager aankan. Kan die maximaal 25 kilo aan? Dan kan je deze dus maximaal tot 21,5 kg belasten (zitje + kind), vanwege de accu die in de drager verwerkt zit.

Past het zitje niet op de drager zelf, dan is een zitje met framebevestiging in sommige gevallen een optie. Deze zitjes worden op de zadelbuis gemonteerd en daar hangt het achterzitje dan als het ware aan. Door de extra hoogte van de accu in de bagagedrager moet het zadel van de fiets vrij hoog staan om dit tot een passend geheel te maken. Let er ook op dat de stroomkabel van de accu naar de motor niet in de weg zit.

Achterop zitten

We krijgen ook vaak de vraag of je op een elektrische fiets achterop mag zitten. Hier zijn geen andere regels voor dan voor een normale fiets. Maar let wel op, want je dient wel rekening te houden met het gewicht dat je bagagedrager aankan. Dat is – afhankelijk van de e-bike – maximaal 25 kilo. Wat de bescherming van de accu’s betreft (als deze in de bagagedrager zit) is er geen probleem. Zolang je onder het toegestane gewicht blijft wat de bagagedrager aan kan zal je accu beschermt zijn. Een kind tot 25 kilo mag je dus op je bagagedrager vervoeren. Voor kinderen tot 6 jaar raden wij aan om dit altijd veilig in een kinderzitje te doen. Bij wat oudere kinderen raden we aan om een junior zitje met voetsteuntjes te gebruiken.

Conclusie

Een kind in een kinderzitje op je elektrische fiets is dus geen enkel probleem; mits je de juiste koopt. Dat maakt het zoeken naar een tweedehands exemplaar wel wat lastiger. Is dat erg? Nee, want uiteindelijk gaat het om de veiligheid van je kind. Je wil dat hij of zij in een veilig stoeltje zit. Als bestuurder let je daarnaast natuurlijk op het verkeer. Want wat een e-bike wel een tikkeltje spannender maakt, is de snelheid die je kan halen. Je fiets met ondersteuning toch iets harder. Als je je daar van bewust bent, is er geen enkel bezwaar om je (klein)kinderen mee op de e-bike te nemen.

Alle kinderzitjes die wij verkopen op e-Fietser.nl zijn geschikt voor montage op elektrische fietsen. Informeer bij je fietsleverancier naar eventuele mogelijkheden en beperkingen voor jouw elektrische fiets voordat je een fietsstoeltje aanschaft. Zo voorkom je teleurstelling.