Elektrische fiets: 5 redenen om deze bij een fietsenmaker te kopen

Door e-fietser
decoratief

De aankoop van een elektrische fiets vereist de nodige voorbereiding. Er bestaan namelijk veel typen elektrische fietsen, motoren, merken, en e-bikes in allerlei prijsklassen. Je kunt er een online kopen, maar een e-bike in een fietsenwinkel kopen heeft zo zijn voordelen.

Online shoppen is makkelijk, maar niet altijd even handig. Hieronder staan vijf redenen voor het kopen van een elektrische fiets bij een fietsenmaker.

1. Je kunt verschillende fietsen testen in een fietsenwinkel

Voordat je een elektrische fiets koopt is het essentieel hem te testen. Dit kan natuurlijk bij een fietsenwinkel. Waarschijnlijk kun je daar meerdere modellen, meerdere merken en e-bikes met verschillende typen motoren uitproberen. Ook laat een fietsenmaker/fietsenwinkel je een e-bike soms een dag lenen om hem uitgebreid te testen en te leren waar je daadwerkelijk behoefte aan hebt in een e-bike.

Je kunt natuurlijk fietsen testen in de winkel om er vervolgens een online te kopen, maar dat is niet zo netjes. Daarnaast loop je op die manier nog een aantal voordelen mis van het kopen bij een fietsenmaker.

2. Krijg professioneel advies over verschillende fietsen en systemen

Als je naar een goede fietsenmaker/fietsenwinkel gaat dan kunnen ze je helpen om de juiste elektrische fiets voor je te vinden. Het is makkelijk om op de looks van een e-bike af te gaan, maar de technische specificaties zijn veel belangrijker. Daarover kan een fietsenmaker je meer uitleggen. Zo koop je geen te dure fiets en een fiets die niet geschikt is voor waar jij hem voor wilt gebruiken.

3. De service van de elektrische fiets voor- en na de aankoop

Als je een elektrische fiets bij een fietsenmaker koopt dan krijgt die een volledige service voordat je hem mee naar huis neemt (of heeft die al gehad). Zo weet je zeker dat je e-bike klaar is voor gebruik. Een fietsenmaker stemt bijvoorbeeld de hydraulische remmen voor je af, de vering van de fiets, en controleert hij of alle onderdelen werken en goed in elkaar zitten. Daardoor gaat je elektrische fiets niet alleen langer mee, maar is hij bovenal ook veilig om te gebruiken.

4. Garantie

Een elektrische fiets is een aardig grote aankoop. Is er iets mis met de fiets? Dan is het wel zo makkelijk dat je hem langs kunt brengen bij de fietsenmaker waar je hem hebt gekocht. Is er echt iets kapot? Dan kun je je meestal verhalen op de garantie die op je elektrische fiets zit. Dit is meestal makkelijk te regelen als je dit face-to-face kunt bespreken met de fietsenmaker.

Heb je een paar euro bespaard omdat je de e-bike online hebt gekocht? Dan snij je jezelf in de vingers in een situatie als deze. We wensen je succes met het regelen van garantie-gerelateerde zaken met een willekeurige online klantenservice medewerker. Dat loopt vaak (helaas) niet zo soepel.

5. Online kopen heeft voordelen, maar meer nadelen

Een e-bike online kopen heeft een aantal voordelen. Een daarvan is dat je de fiets die je wilt online vaak voor een iets scherpere prijs kunt kopen. Dit voordeel weegt echter niet op tegen de vele nadelen die je online aankoop heeft. Online krijg je namelijk geen advies over welke e-bike het beste bij jou past, geniet je niet van dezelfde service voordelen en bovendien is het verzenden van een elektrische fiets vaak riskant.

Zo gaan hydraulische remmen bijvoorbeeld kapot als de fiets op de kop wordt verstuurd (dan komen er luchtbellen in het systeem). Ook kan tijdens transport van de elektrische fiets druk komen te staan op de zogenaamde ‘crank arm‘ (waar de fietsketting omheen ligt) van de fiets. Dit veroorzaakt later problemen met de motor en de algemene functionaliteit van de elektrische fiets. Kortom: zelfs als de e-bike met zorg wordt ingepakt en verzonden loop je nog steeds het risico dat hij (zonder dat je het direct door hebt) beschadigd aankomt. Een ander nadeel van het online kopen van je elektrische fiets waar je geen last van hebt als je hem bij een fietsenmaker koopt is de persoonlijke afstelling van de fiets. Een fietsenmaker stelt de e-bike volledig af op jouw gewicht, lengte en behoefte. Een elektrische fiets die je online besteld wordt geleverd met standaard instellingen en afstellingen. Het is vervolgens aan jou om zelf aan de fiets te sleutelen en dit in orde te maken.

Bron: want.nl