Elektrische fiets steeds meer in trek bij jongeren en fietsendieven

Door e-fietser

Elektrische fietsen zijn steeds populairder onder jongeren en fietsendieven. Uit onderzoek van Univé blijkt dat het aantal aangiften van diefstal van elektrische fietsen maar liefst 81% hoger ligt dan drie jaar geleden. Opvallend is dat vooral jongeren slachtoffer zijn van diefstal, terwijl e-bikes toch meer met ouderen geassocieerd worden.

Stijgende populariteit onder jongeren
De elektrische fiets heeft de afgelopen tijd onder jongeren gewonnen aan populariteit, concludeert Univé op basis van de toename van het aantal verzekeringspolissen. Was het rijwiel in 2017 nog voor iets waarmee vooral oudere bestuurders werden gezien in het verkeer, inmiddels ontdekken steeds meer jongeren de e-bike. Univé sluit niet uit dat de coronapandemie een rol speelt bij de keuze voor een e-bike: het aantal polissen dat in 2020 door klanten tot 35 jaar bij de coöperatie werd afgesloten om hun elektrische fiets te verzekeren verdubbelde ten opzichte van het jaar ervoor.

Steeds meer diefstalverzekeringen
Vooral in de lente en zomer worden er veel verzekering voor e-bikes afgesloten. Logisch, want dan is het mooie weer een goede aanleiding om eropuit te gaan met de elektrische fiets. Uit onderzoek van GfK blijkt dat 66% van de Nederlanders een anti-diefstalverzekering afsluit bij aanschaf van een e-bike. Dat betekent dat ruim een op de drie e-bikes niet verzekerd is voor diefstal.

En dat ondanks de hoge aanschafwaarde van de elektrische fiets. In 2020 stegen de uitgaven op dit gebied met 10% naar een gemiddelde prijs van € 2.191 (bron: GfK).

Jongeren vaker slachtoffer van diefstal
Bij Univé-klanten tot 35 jaar met een elektrische fietsverzekering is het diefstalrisico ruim 4,5 keer hoger dan bij 65+-ers.

De stijging in schademeldingen onder jongeren heeft uiteraard te maken met het feit dat er steeds meer e-bikes verkocht en gebruikt worden. Gemiddeld fietsen mensen 43 kilometer per week ermee.

Voor jongeren is een elektrische fiets een goedkoper alternatief dan een auto of een scooter en vaak sneller dan het openbaar vervoer.

Meer jongeren verzekeren een elektrische fiets
Uit de cijfers van Univé blijkt dat er een sterke groei is in het aandeel elektrische fietsen onder jongere klanten. Het aandeel steeg maar liefst met 70% voor de leeftijd tot 35 jaar in 2020 ten opzichte van 2017. Bij ouderen is er nauwelijks groei, aangezien velen van hen al in 2017 een elektrische fiets hadden.

Preventietips om diefstal te voorkomen
Ondanks een vergoeding van de fietsverzekering, blijft een diefstal van de e-bike erg vervelend. Daarom een aantal tips om diefstal te voorkomen:

  • Een logische tip is natuurlijk dat de fiets op slot gezet wordt. Gebruik behalve het fietsslot ook een kettingslot. En zet de e-bike met het kettingslot ergens aan vast, bijvoorbeeld een fietsenrek. Bekijk hier enkele kettingsloten
  • Plaats de e-bike in een bewaakte fietsenstalling.
  • Zet je fiets binnen in een schuur of trappenhuis en ook op slot. Bij voorkeur aan een muuranker vastgezet.
  • Bij gebruik op een fietsendrager de e-bike ook op slot zetten en de fietsendrager met een slot vast maken aan de auto.
  • Neem losse onderdelen mee, bijvoorbeeld een afneembaar display.
  • Tot slot een noodmaatregel: de fietsband leeg laten of het zadel meenemen. Een gelegenheidsdief heeft daar geen zin in.
Univé