Elektrische mamafiets

Door e-fietser

Veel e-bike fabrikanten hebben wel een specifieke elektrische mamafiets in hun assortiment. Maar wat is een elektrische mamafiets, ook wel mama e-bike of moeder e-bike genoemd, nu precies?

Het begint allemaal bij het frame. Deze is speciaal ontwikkeld met een extra ruime instap en een breed stuur waardoor een fietszitje geen probleem is. Een elektrische mamafiets heeft vaak een langer frame dan een normale e-bike. De afstand tussen stuur en het zadel is bij normale e-bikes vaak te smal om jezelf tussen het zitje aan het stuur te manoeuvreren. Zeker wanneer je zwanger bent. De buizen zijn vaak dikker om de e-bike stijf en stabiel te maken. De lage instap van deze type e-bikes zorgt ervoor dat je moeiteloos op- en afstapt. Ook is een mamafiets vaak voorzien van een groter bedieningspaneel zodat je snel kunt aflezen en je ogen zoveel mogelijk op de weg kunt houden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Bij het kiezen van een elektrische mamafiets is het erg belangrijk dat je aandacht besteedt aan punten zoals veiligheid en wegligging. Denk na over je gebruikersdoel. Wanneer je van plan bent mama e-bike alleen te gebruiken voor het naar school brengen van je kids een paar straten verderop of het doen van boodschappen bij de buurtsuper is een e-bike met een doorsnee actieradius een prima keuze. Ben je van plan om niet alleen je kids naar school te brengen maar ook elke dag 15 kilometer naar je werk te fietsen? Dan kun je beter kiezen voor een e-bike met een grotere actieradius.

Zorg ervoor dat de elektrische mamafiets altijd is voorzien van een stevige tweepootstandaard en een stuurvergrendeling, zodat je je kinderen in de zitjes kunt tillen zonder bang te zijn dat de fiets omvalt. Een ratel in het mechanisme waarschuwt je dat de vergrendeling er nog op zit.

Probeer bij het kiezen van een e-bike geen overhaaste beslissingen te nemen. Neem je tijd en vergelijk op punten als veiligheid en functionaliteiten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en straks volop kunt genieten van je nieuwe aanwinst! Maak daarom altijd een proefrit.

Kinderzitjes en fietsstoeltjes

Om je kinderen makkelijk te vervoeren met je mama e-bike zijn de kinderzitjes onmisbaar! Gemiddeld kunnen kinderen vanaf ongeveer 9 maanden goed zitten in een kinderzitje. Je kunt kiezen uit een zitje voorop of een zitje achterop. Voor de wat kleinere kinderen tot ongeveer 3 jaar is een voorzitje het meest geschikt. Je praat wat makkelijker en is gezelliger. Het stuurt wel zwaarder dan met een achterzitje. Voor kinderen tot 6 jaar is een achterzitje geschikt. Je stuurt lichter en je hebt geen beperkingen in beweging en zicht.

Fietstassen

Als moeder is het wel zo handig als je behalve je kind(eren) ook nog de nodige spullen mee kunt nemen op de fiets. Een dubbele fietstas komt dan goed van pas. Dubbele fietstassen zijn doorgaans lekker ruim, zodat je genoeg spullen mee kunt nemen. Ook is de balans op de fiets met dubbele fietstassen beter verdeeld zodat je niet gaat zwenken onderweg.

Als je achterop je fiets een fietszitje wilt kunnen bevestigen in combinatie met fietstassen, is het in ieder geval van belang dat je een fietstas koopt die open is aan de bovenzijde, zodat de bagagedrager toegankelijk is. Op deze manier is het vaak mogelijk een fietszitje in combinatie met een fietstas achterop te bevestigen. Wil je er zeker van zijn dat je achterop zowel een dubbele fietstas als een fietszitje kunt plaatsen, dan is het aanschaffen van een bagagedragerverlenger een goed idee. Hiermee creëer je extra ruimte achterop de fiets. Het fietszitje plaatst je op de bagagedrager en de fietstassen komen dan op het verlengstuk. Zo zitten beide producten elkaar niet in de weg.

Let er wel op dat het geheel niet te zwaar wordt! Een bagagedrager kan namelijk een maximaal gewicht aan dus let er op dat u dit niet overschrijdt met fietsstoeltje + kind en gevulde fietstassen. Ook kan het zijn dat heel grote fietstassen misschien niet op het verlengstuk passen.

Zondag 9 Mei Moederdag!

Banner moederdag

Voor alle vaders, zonen en dochters die voor Moederdag 9 mei a.s. op zoek zijn naar iets leuks, hebben wij de perfecte Moederdag cadeaus. Een hippe fietstas, leuk kinderzitje of handige fietsaccessoire! Een ideaal cadeau voor de sportieve mama, iets waar ze echt wat aan heeft en jarenlang plezier van zal hebben. Bekijk onze Top 10 Moederdag aanbiedingen! We hebben leuke cadeautips voor elk budget zodat ook kinderen, met een beetje hulp, een leuk cadeautje uit kunnen zoeken voor mama.