‘Freebike groeit gestaag maar gecontroleerd’

Door e-fietser

Tijdens de Housewarming van Freebike’s nieuwe onderkomen in Rosmalen heeft Rob Beset de actuele ontwikkelingen in de markt beschouwd en de missie en strategie van Freebike daarin nader toegelicht.

In januari verhuisde Freebike van Nijmegen naar Rosmalen, waar ze over veel meer ruimte beschikken. Niet alleen kantoorruimte, maar ook een magazijn met service werkplaats. Als gevolg van de corona beperkingen was het nog niet eerder mogelijk om open huis te houden voor dealers. Nu die maatregelen serieus versoepeld worden was het een mooie reden om dealers uit te nodigen, bij te praten en natuurlijk het pand te laten zien. Zo konden ze met eigen ogen constateren dat Freebike een serieuze doorontwikkeling doormaakt.

“Alle industrieën in de wereld hebben enorme schaarste. Mensen snappen dat niet altijd,” trapte Beset af. “Ik zal een voorbeeld noemen, kijkend naar de toeleveringsindustrie in onze branche. Neem aluminium. Shimano heeft levertijden tot en met kwartaal 3 in 2023. Dat is echt bizar. Die aluminiumfabrieken draaien 7 dagen per week, 24 uur. Maar als je 3,5 maand gesloten bent (Maleisië, Filipijnen, Vietnam, China) en geen productie hebt, kun je die 3,5 maanden 24/7 niet even inhalen. Het probleem is dus dat er niet méér capaciteit bijkomt, tenzij iemand een smelterij bijbouwt. Maar die kosten 140 miljoen en ik heb van Shimano nog niet gehoord dat ze een smelterij gaan bijbouwen. Dus als je als fabrikant nu nog niet besteld hebt, wij hebben dat wel gedaan, dan kun je dus twee jaar wachten. Zolang zal het duren voordat het weer een beetje normaal wordt.”

Lees hier het hele report van NieuwsFiets over Freebike!