Hoe kan ik de reistijd naar mijn werk leuker maken?

Door e-fietser
decoratief

In het kader van de Week van de Duurzaamheid, spreken we met Willeke Colenbrander en hoe zij met haar milieubewuste insteek koos voor een e-bike en later zelfs een speed pedelec.

Met het centraal station van Amersfoort op loopafstand van hun huis, was het voor de milieubewuste Willeke Colenbrander een simpele keuze. Geen auto en voor de lange afstanden is het openbaar vervoer om de hoek. Voor de overige kilometers in en om de stad stapt ze op haar stalen ros. Niets mis mee. Verre van zelfs.

Maar toch stelde ze zichzelf op een gegeven moment de vraag: hoe kan ik de reistijd naar mijn werk leuker maken?

Toen de kinderen oud genoeg waren om zelf te fietsen, deed Willeke haar mamafiets in de ban. Een vervangende fiets moest er komen want die had ze simpelweg nodig om naar haar werk in Bilthoven, Zeist en Wijk bij Duurstede te komen. Dat fietste ze elke week met haar logge mamafiets in één uur tot 1,5 uur van deur tot deur.  Op de koude en vooral natte herfst- en winterdagen pakte ze voorheen ook nog wel eens het openbaar vervoer. Maar ze had schoon genoeg van het wachten op een ijskoud station, vele vertragingen en rekening houden met de aankomst- en vertrektijden. Dus stapte ze ook met de koude dagen op haar vertrouwde mamafiets. Dat moest anders. Meer controle over je eigen tijd, milieubewuster en comfortabeler. Kortom, hoe kan ik de reistijd naar mijn werk, naast een goed regenpak, leuker voor mijzelf maken? 

De fietsenwinkel om de hoek

Een nieuwe fiets, sneller en met meer comfort naar je werk. Maar hoe dan? En welke fiets dan? Bij haar woning om de hoek bleek fietsenwinkel Fiets-boek haar steun en toeverlaat in deze zoektocht naar een elektrische fiets. Want de keuze is tegenwoordig reuze. Ze kwam voor goed advies en die heeft ze gekregen. Dus schafte ze in het begin van 2019 haar eerste e-bike aan van het merk Velo de Ville. De naam zegt het al: een stadfiets, mits je een beetje gevoel hebt voor de Franse taal. Echter blijkt een Franse fiets een onjuiste conclusie. Velo de Ville is een Duitse fietsenfabrikant in Munster, net over de grens bij Enschede. Met persoonlijk en uniek als merkwaarden. 

Velo de Ville, een mooie e-stadsfiets

Aan het overstappen van de mamafiets naar de sportievere e-stadsfiets moest Willeke echt wel even wennen. Voornamelijk aan de houding. “Zo’n mamafiets trapt gewoon lekker makkelijk weg.” Toen ze een aantal modellen uitgeprobeerd had, kwam ze erachter dat er veel verschil zit tussen elektrische fietsen. De Velo de Ville fietst ondertussen super lekker weg. En ze zag haar reistijd aanzienlijk verkort worden. En dan nog het voordeel om minder bezweet de Amersfoortse berg op fietsen. Willeke was om, die e-bike was een gouden zet en had ze de smaak te pakken. Met de aanschaf van een goed regenpak waren ze ritjes naar haar werk echt leuker en aanzienlijk korter geworden. 

Hoe kan ik de reistijd naar mijn werk leuker maken?
https://www.velo-de-ville.com/nl

De overstap naar de speed bike Gazelle CityZen

Na een tijd kreeg ze een nieuwe klus in Wijk bij Duurstede. De rit naar Wijk bij Duurstede nam op haar mamafiets anderhalf uur in beslag. De rit werd met de komst van de Velo de Ville met 20 minuten verkort. Een half jaar lang reed ze met plezier op en neer naar haar werk. Maar het duurde haar toch nog niet iets te lang. Overstappen op een auto deed ze liever niet. Toen ze het bestaan van de speed bike ontdekte, stapte ze weer bij haar fietsspecialist Fiets-boek naar binnen om zich goed te laten informeren over deze snelle e-bike. En toen ze daar op fietste werd ze nog blijer. Eind 2019 schafte ze haar Gazelle CityZen speed 380 aan. Inmiddels is ze in een half uur in Zeist en Bilthoven. Het enige is, is dat ze met haar rit op en neer naar Wijk bij Duurstede wel bijna in 1x haar hele accu leeg trekt. Dus dat of vergt economisch rijden of onderweg op zoek gaan naar een oplaadpunt.

Alhoewel ze echt wel even over de prijs moest nadenken, want €4000 voor een fiets is niet niks. De aanschaf is haar elke cent waard, want ze rijdt met enorm veel plezier van hot naar her. Met haar kinderen en man, die op haar oude Velo de Ville rondtoert, fietst ze veel. En de Gazelle speed pedelec is als gewone stadsfiets zonder ondersteuning ook uitstekend om mee te fietsen. 

Hoe kan ik de reistijd naar mijn werk leuker maken?

Waar Willeke blij mee is, is dat ze eerst een e-bike heeft gehad en later is overgestapt op de speed bike. Vooral om te wennen aan de snelheid. “Het is echt een andere manier van fietsen en die kracht die er bij los komt is indrukwekkend. Daarnaast is het verkeer nog niet gewend aan de snelheid van dit soort fietsen. Mensen schrikken, zelfs honden schrikken.” Daarom heeft ze een luidere en vriendelijker klinkende tringelbel aangeschaft voor op haar Gazelle speedbike. Tevens past ze haar snelheid binnen de bebouwde kom aan naar 19km/u, op standje eco. Dat vindt ze zelf prettiger en beter beheersbaar. 

Speed pedelec: een minpuntje

Waar ze op voorhand geen rekening mee gehouden heeft, is dat een speed pedelec tot de ‘brommers en scoorters’ behoort. Daardoor mag ze niet in vele natuurgebieden fietsen. Ze werd laatst zelfs door de boswachter aangehouden. Ook op de fietspaden in de stad krijgt ze commentaar en dat geeft geen lekker gevoel. Ze voelt zich met haar speed bike en helm tot de fietsers behoren, fietst normale fietssnelheid in de stad en de scooters zonder helm vliegen haar aan alle kanten voorbij. Wat haar betreft komt daar in de wet nog een aanpassing op.

Voor de rest is ze echt heel erg tevreden over de aanschaf van deze Gazelle CityZen speedbike. Ze hebben nog steeds geen auto en het OV is voor haar werk ook niet meer nodig. En op de vraag of ze haar reistijd naar haar werk leuker heeft gemaakt, antwoord ze duidelijk. “Absoluut! Het is echt heerlijk om elke dag te fietsen.” Ze merkt zelfs dat ten opzichte van de elektrische fiets er meer spierspanning is. En dat ze er ook nog eens een goede kont aan over houdt. En wij houden er ook een goede wereld aan over. Van milieubewust leven wordt ze ook gelukkig. Op 1: Samen met haar gezin en kort daarna gevolgd door haar speedbike 😉   

Lees meer over de ervaringen van onze lezers op ‘mijn e-bike & ik‘.