Langs de Eem

Door e-fietser

Het voordeel van het fietsen langs fietsroutes is dat anderen al de moeite hebben gedaan om leuke, autoluwe paden te ontdekken. Je kan er dan zeker van zijn dat deze routes zo veel mogelijk over mooie wegen leiden, waar natuur, riviertjes, monumenten en leuke dorpen en steden voor de afwisseling zorgen.

Deze fietsroute begint in de gezellige stad Amersfoort en leidt ons door de weilanden langs de Eem naar het historische vissersdorp Spakenburg. De Eem begint officieel bij de Koppelpoort in Amersfoort en het eindigt in het Eemmeer. Bij de Koppelpoort is er geen bron, want de Eem is een regenwaterriviertje. Vanuit een groot achterland, o.a. vanuit de Veluwe, stromen slootjes en grote en kleine beken naar Amersfoort. Bijvoorbeeld de Barneveldse Beek en de Heiligenberger Beek maar ook veel onbekende kleine stroompjes. De Eem is uniek omdat het de enige Nederlandse rivier is die begint en eindigt in ons land. Dat Eemnes, Eemdijk en Eembrugge vernoemd zijn naar de Eem zal niemand verbazen. Maar dat ook Amersfoort (een voorde bij de Eem) zijn naam dankt aan deze rivier ligt wat minder voor de hand.

Highlights

De Koppelpoort is een stadspoort in Amersfoort. Het is een combinatie van een land- en waterpoort.

De Koppelpoort is een stadspoort in Amersfoort. Het is een combinatie van een land- en waterpoort. Deze sprookjesachtige land- en waterpoort uit 1400 was onderdeel van de voormalige stadsmuur van Amersfoort.

Natuur Langs de Eem

Dit stukje natuur is zeer rustgevend om doorheen te fietsen. De route gaat door Amersfoort, Baarn en langs Soest. De Eem heeft een totale lengte van 18 kilometer. De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. In dit drassige gebied leven bijzondere vogels zoals de ijsvogel, grutto, witte reiger en lepelaar.

In de buurt van Eembrugge.

Het pontje van Eemdijk

Het pontje is populair onder fietsers die willen genieten van het mooie polderlandschap tussen Bunschoten en Eemnes en kreeg in 1973 plots landelijke bekendheid. Drs. P koos het destijds uit als decor voor de videoclip bij zijn lied ‘De veerpont’, beter bekend als ‘Heen en weer’. Maar de geschiedenis van het veer voert nog veel verder terug. Het kabelpontveer in zet jaarlijks zo’n 20.000 fietsers en 10.000 auto’s over de Eem.

De oude haven van Spakenburg

Het oude stadje Bunschoten-Spakenburg

Spakenburg was, toen de Zuiderzee nog niet afgesloten was door de Afsluitdijk, een vissersdorp. Hier lag een vloot van meer dan 200 vissersschepen (botters). In de museumhaven middenin het dorp kun je nog steeds tientallen goed onderhouden botters zien liggen. Vergeet hier niet de heerlijke gebakken vis te nuttigen waar Spakenburg zo bekend om staat.

Fietsboot Eemlijn

De Eemlijn is een fietsboot en lijndienst die de route Amersfoort-Soest-Baarn-Eemdijk-Huizen of Spakenburg vaart, en ‘s middags dezelfde route terug. Een perfecte manier om de omgeving te verkennen vanaf het water óf door onderweg af te stappen en een mooie fietsroute op te pakken.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route