Liberation fietsroute Bergen op Zoom

Door e-fietser

De Liberation route voert door acht landen en langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Een van die plekken is Bergen op Zoom. Deze e-bike route ‘Liberation fietsroute Bergen op Zoom’ brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stilstaat bij de vrijheid van nu. Tijdens deze route fiets je door het landschap van de Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De glooiende gebieden vormden de scheiding tussen het waterrijke Zeeland en Brabant, de provincie die voor de geallieerden de toegangsweg vormde tot de Westerschelde. Zonder deze waterweg kunnen zij de haven van Antwerpen niet inzetten voor hun strijd. Het is dus van groot belang dat de Schelde en omliggende gebieden bevrijd worden van de bezetter. Dit leidt tot zware gevechten, in oktober en november 1944.

De geallieerde Sherman-tank en de tankgracht van de Duitsers zijn zichtbare herinneringen op deze route. Evenals de erevelden in Bergen op Zoom, waar gevallen Canadese en Britse, maar ook andere geallieerde soldaten hun laatste rustplaats vonden.

Tijdens deze route kan je op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Bij diverse luisterplekken kan je luisteren of lezen over een specifieke gebeurtenis rondom de bevrijding. De teksten kunnen beluisterd worden via de website www.liberationroute.nl of door te bellen naar 0900-5423 728 (€1,00 per gesprek). De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route