Liberation fietsroute Deventer

Door e-fietser

De Liberation route voert door acht landen en langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Een van die plekken is Deventer. Deze e-bike route ‘Liberation fietsroute Deventer’ brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stil kan staan bij de vrijheid van nu. In Salland zijn veel overblijfselen te vinden die herinneren aan de oorlog en de bevrijding. Op diverse plekken zijn luisterstenen geplaatst waar een hoorspel te beluisteren is over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945.

In mei 1940 werd Overijssel, net als de rest van Nederland, door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen. In Overijssel vind je dan ook veel herinneringen aan deze tijd zoals oorlogsbegraafplaatsen, monumenten, historische locaties en musea.

Met behulp van het uitstekende fietsknooppuntensysteem in Salland en Twente zijn vier routes uitgezet. Eén van deze routes vind je hier. Tijdens deze route kan je op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Bij deze luisterplekken kan je luisteren of lezen over een specifieke gebeurtenis rondom de bevrijding. De teksten kunnen beluisterd worden via de website www.liberationroute.nl of door te bellen naar 0900-5423 728 (€1,00 per gesprek). De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route