Liberation Route Europe

Door e-fietser

In de week van bevrijdingsdag besteden we aandacht aan een bijzondere route: de Liberation Route! De route, door acht landen, voert je langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Zuid-Engeland via Frankrijk, Luxemburg en België naar Nederland en vervolgens naar Duitsland en Polen of naar Italië. Onderweg kom je langs diverse musea, herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen. Via een app of luisterplekken luistert u naar de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Dankzij deze bijzondere internationale herdenkingsroute kan je nu zelf de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden gaan ontdekken en beleven. De route richt zich op de bevrijding van het Europese vasteland van de nationaalsocialistische bezetter en met name op de langdurige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Volg de vrijheid

De Liberation Route is een internationale herdenkingsroute waarbij je de in de voetsporen treedt van de geallieerden in de laatste fase van WO II. De route laat je naast belangrijke gebeurtenissen zoals D-Day in Normandië en Operatie Market Garden in Nederland ook kennismaken met minder bekende historische momenten. Houd een moment stilte bij oorlogsmonumenten, verdiep je in de persoonlijke verhalen van hoofdrolspelers uit de oorlog en vier de vrijheid met je voeten in de zee op de stranden van Normandië.

Arrangementen

Liberation Route biedt verschillende arrangementen aan. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van de Amerikaanse en geallieerde troepen tijdens een 12-daagse tocht met Normandië als startpunt. Je stopt onder andere bij stranden zoals Utah Beach en Omaha Beach en verschillende militaire begraafplaatsen. De route gaat verder richting Parijs, waar een dag is gewijd aan de bevrijding van de Franse hoofdstad. Ook de locatie  van de Slag van Verdun en de omgeving van Bastenaken worden niet overgeslagen. Voor de complete route en diverse arrangement zie https://liberationroute.nl

Liberation fietsroutes in Nederland

Blijf je liever in Nederland? Dat kan, want ook hier zijn veel historische locaties en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken en meerdere Liberation routes beschikbaar. Op e-fietser.nl hebben we enkele van deze mooie en bijzondere routes voor je uitgestippeld.

Liberation fietsroute Nijmegen

Het gebied rond Arnhem en Nijmegen speelde op het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol in de bevrijding van Europa. Hier vond Operatie Market Garden plaats. Dit was de dramatisch mislukte sprong over de Rijn, die de meeste mensen bekend is van de film “A bridge too far”. Een van die plekken die tijdens Operatie Market Garden in september 1944 bevrijdt werd is Nijmegen. Deze e-bike route ‘Liberation fietsroute Nijmegen‘ brengt je langs plekken waar je deze zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stilstaat bij de vrijheid van nu.

Liberation fietsroute Deventer

Vanwege hun strategische ligging speelden de IJsselbruggen bij Deventer een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze e-bike route brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stilstaat bij de vrijheid van nu. In deze regio zijn veel overblijfselen te vinden die herinneren aan de oorlog en de bevrijding. Op diverse plekken zijn luisterstenen geplaatst waar een hoorspel te beluisteren is over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945.

Liberation fietsroute Bergen op Zoom

Tijdens deze route fiets je door het landschap van de Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De glooiende gebieden vormden de scheiding tussen het waterrijke Zeeland en Brabant, de provincie die voor de geallieerden de toegangsweg vormde tot de Westerschelde. Zonder deze waterweg kunnen zij de haven van Antwerpen niet inzetten voor hun strijd. Het is dus van groot belang dat de Schelde en omliggende gebieden bevrijd worden van de bezetter. Dit leidt tot zware gevechten, in oktober en november 1944.