Liberation fietsroute Nijmegen

Door e-fietser

De Liberation route voert door acht landen en langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Een van die plekken is Nijmegen die tijdens Operatie Market Garden in september 1944 bevrijdt werd. Deze e-bike route ‘Liberation fietsroute Nijmegen’ brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stilstaat bij de vrijheid van nu.

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vond plaats in september 1944 met als om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door 41.628 man Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen. De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Tijdens Operatie Market Garden, in september 1944, werd Nijmegen bevrijd. Deze route brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stilstaat bij de vrijheid van nu. Tijdens deze route kom je langs diverse luisterplekken waar je kan luisteren of lezen over een specifieke gebeurtenis rondom de bevrijding. De teksten kunnen beluisterd worden via de website www.liberationroute.nl of door te bellen naar 0900-5423 728 (€1,00 per gesprek). De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden.

Komoot route specificaties

Download en bekijk route