Maak je e-bike klaar voor de lente!

Door e-fietser

Met het mooie lenteweer is het heerlijk om eropuit te gaan met de e-bike. In een voorgaand artikel hebben wij al benadrukt hoe belangrijk het is om je fiets op de goede manier winterklaar te maken. Datzelfde geldt ook wanneer de lente in aantocht is. Hoe maak je je e-bike lente- en zomerklaar? Je leest het in dit artikel.

1: Begin met de grote lenteschoonmaak

Na de wintermaanden is je e-bike wel toe aan een wasbeurt. Gebruik hiervoor afwasborstel, spons (maar geen schuurspons!) en, voor de kleine onderdelen, een tandenborstel. Voor het maken van een sopje gebruik je afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik nooit een hogedrukspuit omdat je dan de essentiële oliën en vetten tussen de onderdelen wegspuit. Tevens kan je hiermee ook de elektrische onderdelen permanent beschadigen. Verwijder indien mogelijk voor het schoonmaken de accu en het display. Mocht dit niet kunnen dan is het onverstandig om de fiets op zijn kop te zetten, dit vergroot de kans op beschadigingen aan deze onderdelen. 

2: Ketting onderhoud

Onderdelen die veel draaien en bewegen hebben ook meer onderhoud nodig. Het is essentieel om de ketting regelmatig te reinigen en in te vetten. Draai de ketting rond en druppel de ketting met kettingreiniger. Laat het een paar minuten inwerken en wrijf de ketting grondig schoon met een katoenen doek. Behandel daarna de ketting met kettingolie, siliconen- of teflonspray. Om te voorkomen dat de ketting gaat spetteren tijdens het fietsen, kan je de ketting nog even licht schoon wrijven.

3: Finishing touch

Om je e-bike helemaal blinkend de lente in te laten gaan kan je gebruik maken van verschillende producten zoals bijvoorbeeld de Motip Shine & Protect. Spray de fiets in en wrijf het uit met een droge schone doek. Je fiets zal weer glimmen alsof die net bij de dealer vandaan komt.

4: Onderdelen controleren

Banden
Controleer je banden op steentjes en ander materiaal tussen het profiel. Breng daarna de banden op de juiste spanning. Controleer de banden enkele uren na het oppompen op lekkages en verwijder resterend vuil met een spons.

Verlichting
Ondanks dat de dagen langer worden is goede verlichting onmisbaar. Controleer je verlichting en check je dynamo of batterijen. Vervang de lampjes indien nodig en controleer of de batterijen nog intact zijn.

Accu
Als je de fiets weinig hebt gebruikt in de winter, laat dan de capaciteit van de accu controleren bij de fietsspeciaalzaak. De prestaties nemen namelijk af indien de accu lang niet gebruikt is. Dit zal je merken in de actieradius. 

Slot
Controleer je slot op roestplekken en of het open- en dichtdraaien nog soepel gaat.

5: Zadel verstellen

Om de fietsveiligheid te verbeteren tijdens de winter zetten veel fietsers hun zadel wat lager om sneller bij de grond te kunnen komen met hun voeten. Zet dit in de lente en zomer weer terug op de juiste stand. Check hierbij wel of je een ergonomische houding hebt.