Onderhoud e-Bikes: wat kan je zelf doen

Door e-fietser

Of je nou een mountainbike, racefiets of elektrische fiets koopt, iedere tweewieler heeft onderhoud nodig. Een e-bike vraagt vanwege alle techniek nog wat extra aandacht. Je kunt een elektrische fiets voor een groot deel zelf onderhouden, al heeft de moderne tweewieler soms ook een kleine of grote beurt van een goede fietsenmaker nodig. Op deze pagina lees je diverse slimme fietsonderhoud-tips.

Zelf je elektrische fiets onderhouden

Eenvoudige onderhoudsklusjes kun je prima zelf doen. Sterker nog, dat is zelfs een vereiste wanneer je de komende jaren zonder belemmeringen van de fiets wilt genieten. Ga voor een lange levensduur dus zuinig met je e-bike om. Maak de elektrische fiets in ieder geval regelmatig grondig schoon. Vuil kan zich op namelijk plaatselijk ophopen, waardoor gevoelige fietsonderdelen sneller slijten. Een simpele fiets-onderhoudset bevat een poetsdoek, fietsreiniger en hulpmiddelen om de ketting schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan een ontvetter, kettingborstel en kettingolie. Verder zijn een emmer water, spons en zeepsop geen overbodige luxe. Gebruik overigens liever geen hogedrukreiniger of tuinslang met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk het vet weg dat onderdelen van je e-bike beschermt tegen vuil. Bovendien spuit je het vuil ook nog eens vaak naar moeilijk bereikbare plekken.

Gebruik liever geen hogedrukreiniger of tuinslang met een harde straal.

E-bike onderhouden: hoe doe je dat?

Een fietsketting schoonmaken is met een speciale ontvetter snel gepiept. Sproei naast de ketting ook de tandwielen, derailleurs en cassette in, waarna je het een paar minuten laat inwerken. Je kunt de ontvetter beter niet voor het remsysteem gebruiken, want dat kan resulteren in piepende remmen. Met een zachte spons en een neutraal schoonmaakmiddel kun je nu de vervuilde onderdelen schoonmaken. Gebruik bij de elektrische fietsonderdelen liever niet te veel water – en zeker niet bij de accu. Na afloop van de schoonmaakbeurt droog je de e-bike zo goed mogelijk af. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een oude theedoek. Voorzie de ketting als laatste van een verse olielaag en pomp de banden op.

Kleine reparaties uitvoeren

Voor kleine reparaties is er in bijna iedere wijk wel een fietsmaker aan huis te vinden. Heb je thuis voldoende ruimte en het juiste gereedschap, dan ga je net zo gemakkelijk zelf aan de slag. Je kunt het beste een fiets ophangen voor onderhoud en eenvoudige reparaties, zodat je goed bij de onderste fietsonderdelen kunt komen. Dat verkleint ook nog eens de kans op lichamelijke klachten. Er bestaan ophangsystemen voor aan de wand en het plafond. Houd wel rekening met het maximale draagvermogen, want een e-bike is zwaarder dan een reguliere fiets.

Een aantal herstelwerkzaamheden leent zich prima voor een fietsreparatie aan huis. Denk bijvoorbeeld aan een fietsband plakken. Hoe plak je een band van een elektrische fiets is een veel gestelde vraag. Bij een klein gat hoef je het wiel er gelukkig niet uit te halen. Met een setje bandenlichters, licht schuurpapier, lijm, plakkers, een fietspomp en een emmer water kun je normaliter iedere band plakken. Fiets- en kluswinkels verkopen kant-en-klare bandenplaksets. Na de reparatie pomp je de geplakte band weer op, waarbij je rekening houdt met de aanbevolen bandendruk. Gebruik hiervoor bij voorkeur een fietspomp met een ingebouwde drukmeter. Met de juiste bandenspanning fiets je namelijk lekker licht.

Wat lastiger om te doen is een fietsketting spannen. Dat is bij een normale tweewieler vrij eenvoudig, maar gaat dat bij een e-bike een stuk lastiger. Hiervoor kun je daarom het beste terecht bij een goede fietsenmaker.