Pech onderweg: goed voorbereid op weg

Door e-fietser

Pech onderweg, het kan zomaar gebeuren en één ding is zeker: het is nooit leuk. Maar feit is dat het iedereen wel eens overkomt en als je materiaal het dan begeeft is het fijn als je voorbereid bent. Met de juiste tools kan je gelukkig veel problemen zelf snel verhelpen. In dit artikel lees je hoe je goed voorbereid op pad gaat en in de rest van deze serie gaan we wat dieper in op specifieke pech gevallen.

Lek rijden, ketting gebroken, spaak geknapt, derailleur krom, accu leeg, elektra problemen. Waarschijnlijk heb je minstens één van deze zaken al eens meegemaakt onderweg. Soms heb je gewoon pech, maar soms had je het misschien toch kunnen voorkomen. Daarom eerst een paar preventie-tips voordat de reparatietools aan de orde komen, want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Voorkomen

Uit ervaring weten we dat een goed onderhouden e-bike minder kans heeft op pech onderweg. Dus check je banden regelmatig om te kijken of er nog genoeg profiel op zit en of je bandenspanning op order is. Rijd je tubeless, dan is de kans al aanzienlijk kleiner om lek te rijden, maar ook dan is het goed om er voor te zorgen dat je de latex of anti-lek vloeistof regelmatig bijvult of vervangt.

Ook je ketting kan je prima zelf onderhouden om te voorkomen dat hij onderweg breekt. Naarmate de ketting meer en meer kilometers heeft afgelegd, slijt hij en rekt het materiaal uit. Hierdoor wordt de kans groter op een kettingbreuk. Dit kan je zelf controleren met een kettingchecker, hiermee kan je namelijk zien of hij aan vervanging toe is.

Check ook je verlichting regelmatig en zorg dat je accu voldoende is opgeladen voordat je op pad gaat. En uiteraard is het altijd belangrijk om je e-bike periodiek te laten onderhouden.

Pech onderweg

Zelfs als je al deze voorzorgsmaatregelen hebt genomen is het natuurlijk nog steeds mogelijk dat je pech krijgt onderweg. Het belangrijkste om eerst te doen is ervoor zorgen dat jij en je eventuele fietspartner(s) veilig staan. Indien het regent ga dan, als dat mogelijk is, even uit de regen staan. Sta je veilig en droog, dan kan je op je gemak kijken wat het probleem is. En met een beetje geluk kun je met behulp van onderstaande materialen snel weer verder, of in ieder geval fietsend terug naar huis.

De meeste voorkomende pech onderweg gevallen op een e-bike zijn:

  1. Lekker band
  2. Kapotte of losse ketting
  3. Een gebroken spaak
  4. Lege accu
  5. Een elektronica error
  6. Kapotte verlichting
  7. Kapotte versnelling
  8. Slechte remmen

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die kapot kunnen gaan aan je e-bike, maar bovengenoemde zijn toch wel de meest voorkomende. Om voorbereid te zijn op pech onderweg is het slim om altijd reserveonderdelen en gereedschap mee te nemen en daarnaast genoeg kennis te hebben over kleine reparaties.

De tools

Als je gaat fietsen is het slim om in ieder geval enkele onderhoudsproducten bij je te hebben. Een algemeen lijstje van spullen die je mee kunt nemen zijn:

Multitool: de naam zegt het al, 1 tool met verschillende opties. Zorg ervoor dat je multitool op dat hij minimaal een setje inbussleutels (3 t/m 6), een plat- en kruiskopschroevendraaier en een kettingpons heeft.

Bandreparatie setje: rijd je lek, dan is het handig om een reparatiesetje te hebben, zodat je onderweg je band kan plakken.

Reparatieplug: Als je tubeless rijdt, dichten de meeste gaten zichzelf. Maar bij een wat groter gat kan het toch spannend worden of de latex hem dicht. Daarom is het aan te bevelen een reparatieplug bij je te hebben.

Fietspompje: De één neemt liever een pompje mee, de ander CO2 patronen. Beiden zijn prima zolang jij maar weer lucht in je band krijgt. Let bij de aanschaf van een pomp wel op de maximaal haalbare luchtdruk.

Kettingschakel: het is altijd handig om een paar reserve schakels mee te nemen, zodat je gebroken schakels onderweg kan vervangen.  Zorg wel dat je multitool een kettingpons heeft of dat je een aparte kettingpons bij je hebt.

Als je de bovenstaande tool bij je hebt, dan kun je je al aardig redden bij de meest voorkomende pech gevallen. Al deze handige tools moet je natuurlijk wel meenemen als je een tocht gaat maken en ook daar zijn handige oplossingen voor, zodat je alles altijd bij elkaar hebt zitten en het niet kan vergeten:

Zadeltas: Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, kan het handig zijn om alles in een zadeltas te stoppen. Let bij de aanschaf op dat de zadeltas past bij de hoeveelheid spullen die je meeneemt.

Frametas: Uiteraard kan je ook kiezen voor een frametas, deze bevestig je aan je frame i.p.v. onder je zadel. Let ook hier op dat de frametas groot genoeg is voor de spullen die je meeneemt.

Gereedschapsbidon: Dit zijn speciale bidons, die dus ook in een bidonhouder passen, waar alle spulletjes in kunnen. Let ook hier op dat de bidon groot genoeg is voor de spullen die je meeneemt.

Camel bag: Als je meer spullen mee wilt nemen dan is een camel bag of rugzak natuurlijk altijd handig. We raden dan wel aan om je gereedschap in een apart tasje of zakje te doen, zodat alles bij elkaar zit en je niks kwijt raakt.

Fietstas:  Als je fiets al fietstassen heeft dan kan je je gereedschap natuurlijk ook gemakkelijk daarin meenemen. Ook dan raden we aan om je gereedschap in een apart tasje of zakje te doen, zodat alles bij elkaar zit en je niks kwijt raakt.