Proef met innovatieve e-bikestallingen

Door e-fietser

Met de e-bike kun je makkelijk langere afstanden afleggen, maar waar stal je zo’n dure fiets als je bijvoorbeeld gaat recreëren of overstapt op het OV? In Zuid-Holland komen er in ieder geval 10 innovatieve e-bikestallingen waar je je e-bike veilig kunt stallen en opladen. Dat gebeurt energieneutraal, door middel van zonnepanelen op de fietsenstalling.

Het aantal fietsers met een e-bike neemt elk jaar toe, en dat is positief. Want kiezen voor de fiets is goed voor de bereikbaarheid, de gezondheid en het milieu. Maar waar elektrische auto’s op steeds meer openbare plekken kunnen opladen, is het voor een e-bikegebruiker soms nog zoeken naar een handige én veilige plek.

Om daar verandering in te brengen, hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijswijk, Papendrecht, Brielle en Lisse de handen ineen geslagen. Met een subsidieregeling is het mogelijk gemaakt dat InfraMarks voor de samenwerkende partijen 10 innovatieve fietsenstallingen heeft kunnen ontwerpen en realiseren, zodat voor nog meer mensen de e-bike een aantrekkelijk alternatief wordt.

Veilige plek voor dure e-bike

De e-bike kan veilig gestald worden: de rekken kunnen niet gekraakt worden en met een smartphone of contactloze pas, zoals een OV-chipkaart geopend en vergrendeld worden. De innovatieve fietsenstalling wekt zijn eigen energie op met zonnepanelen in het dak zodat de gestalde e-bike gratis opgeladen wordt.

Tien stallingen als proef

De provincie Zuid-Holland investeert veel in een hoogwaardig fietsnetwerk waarmee woon- en werkgebieden met elkaar verbonden worden. Mede met e-bikes worden op deze routes steeds langere afstanden afgelegd. Deze innovatieve fietsenstalling kan het e-bikegebruik verder stimuleren. Door samen met de gemeenten hierin te investeren, bevorderen we de marktontwikkeling van dit soort innovaties.

Samen met de betrokken gemeenten zijn daarom 10 plekken gekozen waar deze fietsenstallingen worden gerealiseerd. De eerste stalling is al geplaatst in gemeente Alphen aan den Rijn, binnenkort volgen de andere gemeenten.

  • Gemeente Alphen aan den Rijn: Limeslus 5 (Ecopark) Sportlaan en Parklaan (Boskoop)
  • Gemeente Lisse: Kanaalstraat/Oranjelaan
  • Gemeente Papendrecht: Burgemeester Keizerweg
  • Gemeente Rijswijk: bushalte Prinses Beatrixlaan
  • Gemeente Brielle: Thoelaverweg
Provincie Zuid-Holland