Riese & Müller Charger3 Mixte, het gemak van fietsen

Door e-fietser

Tegelijkertijd met de test van de Riese & Müller Supercharger2 VARIO HS hebben we ook de Charger3 mixte getest. Een e-bike gemaakt voor woon-werkverkeer. Deze Riese & Müller e-bike Charger3 is ook verkrijgbaar als Speed Pedelec.

Onze testfiets is de e-bike Riese Müller Charger3 met de aanduiding mixte, dat is de variant met een aflopende bovenbuis om eenvoudiger op- of af te stappen. De Charger3 Mixte is geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer of voor langere fietstochten. Met slimme details, daglichtlampen en permanente verlichting is deze bike onder alle weersomstandigheden inzetbaar en kan hij zonder problemen buiten worden gestald.

Eerste indruk van de Charger3

Wat bij onze Charger3 direct opvalt zijn de twee bidons op de e-bike, zonder bidonhouder. Aan het voorste afdekpaneel van het frame zijn links en rechts twee bevestigingsnokjes gemonteerd waaraan de Cageless bidons van Fabric direct kunnen worden opgehangen. Een handige plek om tijdens het fietsen bij je bidon te kunnen. Het frame heeft een karakteristieke vorm met een lage instap waarbij de accu en alle belangrijke techniek perfect is weggewerkt en daardoor ook goed beschermd zijn. Onze testfiets heeft een opvallende rode kleur (sunrise) wat de sportiviteit van deze e-bike onderstreept. De Charger3 Mixte is ook verkrijgbaar in ceramic white of storm blue matt.

Riese Müller Charger3 met de aanduiding mixte, dat is de variant met
een aflopende bovenbuis om eenvoudiger op- of af te stappen.

Testrit

Op de mooie route langs de Eem van Amersfoort naar Spakenburg, waarbij we ook de al eerder genoemde Riese & Müller Supercharger2 VARIO HS hebben getest, hebben we ook de e-bike Riese & Müller Charger3 Mixte eens aan de tand gevoeld. Met 26,9 kilo is de Charger3 Mixte geen lichtgewicht maar je fiets er makkelijk en soepel mee weg. Afhankelijk van je gewicht en het gewenste comfort kun je tussen 3 vering niveaus van de zadelpen kiezen. Deze optionele verende zadelpen en de fijngevoelig verende voorvork bieden samen met de brede banden zo’n comfort dat je oneffenheden vrijwel niet voelt. De fiets voelt erg stabiel aan en heeft een goede wegligging. De Charger3 Mixte hield de Speed-Pedelec Supercharger2 VARIO HS op deze tocht zonder erg veel moeite bij. Op de hoogste stand en wat extra trapkracht haalde deze fiets makkelijk 30 km per uur. Toen de Supercharger2 VARIO HS speed-pedelec naar de de turbostand schakelde werd het een verloren strijd.

Foto: Riese & Müller

Traploos

Net als de Riese & Müller Charger Vario HS is Charger3 Mixte GT uitgerust met de Enviolo traploze versnellingsnaaf. Dit type versnelling is uiterst geschikt voor de elektrische fiets omdat hij naadloos schakelt waardoor je altijd de juiste versnelling hebt. Via de draaihendel aan het stuur kun je eenvoudig de versnelling zwaarder of lichter afstellen. De Enviolo naaf is comfortabel en ook nog eens onderhoudsarm.

Enviolo traploze versnellingsnaaf / Gates drive belt CDX.

Ver, verder, verst

De Charger3 beschikt standaard over een 500WH accu met een toch al behoorlijke actieradius. Deze accu kan worden uitgebreid naar een 625Wh die ook volledig geïntegreerd is. Wanneer je nog hogere eisen stelt, is er de optionele DualBattery 1125 met een aanvullende bagagedrageraccu van 500 Wh. Met deze 2 samen kun je een comfortabele rit doen zonder u zorgen te maken over de batterij en heb je een actieradius tot wel 170 kilometer. Uiteraard is de actieradius van diverse factoren afhankelijk. Fiets je op de eco stand of turbo, tegenwind, bandendruk het speelt allemaal mee. Ook je eigen en bagage gewicht is van invloed. Wil je meer weten over actieradius lees dan ons artikel: Wat is de actieradius van jouw e-bike?

Oordeel

De Riese & Müller Charger3 Mixte is een fijne e-bike die uitermate geschikt is voor dagelijks woon-werkverkeer en voor langere fietstochten. De e-bike heeft een sportief karakter maar is fluisterstil wat voor een soepele rijbeleving zorgt. Met een vanaf prijs van 4.579,00 is deze Duitse e-bike niet goedkoop. De geavanceerde techniek en de hoogwaardige kwaliteit van verlichting tot aan de schijfremmen rechtvaardigen deze prijs wel! De Riese & Müller Charger3 Mixte kent verschillende variaties. Type aanduidingen geven dit aan. Vario staat voor traploze naaf in combinatie met een belt aandrijving. Touring is een uitvoering met ketting en derailleur. De GT variant heeft nog bredere banden voor éxtra comfort. Alle Charger3 zijn te krijgen als ebike of speedpedelec. De Charger Vario is verder nog uit te breiden met veel andere opties zoals bijvoorbeeld de keuze voor een ander display.

Riese & Müller Charger3 Mixte

Accu Bosch PowerPack 500 Performance (upgrade mogelijk)

Motor Bosch performance line speed (gen4)

Display Bosch Intuvia (upgrade mogelijk)

Voorvork Suntour Aion

Versnellingen Enviolo 380 R&M Custom

Overbrenging Gates drive belt CDX

Remmen Magura MT5/MT4

Banden Schwalbe Super Moto-X 62-584

Verlichting Supernova mini 2

Snelheid 25

Wil je zelf eens deze of andere Riese & Müller e-bikes of pedelec testen? Maak dan ‘Pronto’ een afspraak met Pronto e-bikes in Amersfoort of Utrecht. Voor meer informatie kijk op https://pronto-ebikes.nl

Nog meer reviews lezen? Klik dan hier