Shimano STEPS: het ultieme e-bike systeem

Door e-fietser

Shimano’s naam als pionier in de fietswereld werd een eeuw geleden gevestigd met de introductie van het freewheel of vrijloopnaaf. Vanaf dat moment heeft Shimano een hele stroom aan innovaties gelanceerd waar we tot op de dag van vandaag van profiteren. Wie heeft er geen fiets (gehad) met een Shimano schakelsysteem, remsysteem, derailleur, cassette en één van de vele andere Shimano onderdelen. De Shimano STEPS e-bikesystemen vloeien voort uit deze lange reeks innovaties door Shimano. Het grote voordeel is dat al deze verschillende Shimano fietsonderdelen en technologie perfect met elkaar samenwerken.

Shimano STEPS is het ultieme e-bike systeem van Shimano. Het is dus geen fiets. Het is een e-bikesysteem dat voorgemonteerd wordt geleverd op heel veel e-bikes, die er daardoor net zo uitzien – en aanvoelen – als gewone fietsen. Bij het ontwerp van het Shimano STEPS e-bike systeem is overal aan gedacht en alle componenten werken samen voor de ultieme rijervaring. En daar denken veel fietsmerken ook zo over, want meer dan 160 fietsmerken zijn uitgerust met deze krachtige Shimano-technologie. Dus of je nu een stadsfietser, recreatieve toerfietser, avontuurlijke mountainbiker of een woon-werkfietser bent, er is altijd een fietsmerk met het Shimano STEPS e-bikesystemen dat bij je past. 

Shimano STEPS systemen voor City/trekking e-bike:

Shimano STEPS E6100
Shimano STEPS E6100 is een hoogwaardig componentensysteem voor de e-bike dat jou een nog betere fietservaring bezorgt. Het is het meest veelzijdige systeem uit onze collectie, gebouwd met de nieuwste technologieën uit het succesvolle e-MTB systeem dat op dit moment de onbetwiste standaard is op de markt voor elektrische mountainbikes.
Shimano STEPS E5000
Shimano STEPS E5000 is het lichtste, stilste en voordeligste e-bike-systeem tot nu toe. Het biedt maximale ondersteuning voor woon-werkverkeer door de stad en de dagelijkse boodschappen

Shimano STEPS systemen voor e-MTB:

Shimano STEPS Ep8
Bedwing vol vertrouwen de steilste hellingen en zwaarste trails met een groter maximaal koppel van 85 Nm. Rijd omhoog met je ogen strak gefocust op de top. Stort je vol zekerheid in de afdaling. Geniet van de rit. We weten dat kracht zinloos is zonder controle. EP8 levert soepel, direct vermogen om te zorgen dat je altijd de volledige controle hebt terwijl je een natuurlijk rijgevoel ervaart.
Shimano STEPS E7000
Shimano STEPS E7000 is een e-bike systeem met componenten voor de elektrische allterrainbike. Gebouwd met de nieuwste technologieën uit het succesvolle e-MTB systeem (E8000) dat op dit moment de onbetwiste standaard is op de markt voor elektrische mountainbikes.

Shimano STEPS systemen voor e-Cargo:

Shimano STEPS E6100
Shimano STEPS E6100 e-bikesysteem is nu ook verkrijgbaar voor bakfietsen! Kinderen, huisdieren of boodschappen meenemen door de stad wordt makkelijker dan ooit. De E6100-CRG motor zorgt voor optimale trapefficiëntie en geeft je meer controle en vertrouwen.
Shimano STEPS EP800-CRG
Shimano STEPS EP800-CRG maakt transport eenvoudig. Kinderen, huisdieren of kostbare lading meenemen door de stad is makkelijker dan ooit. Met de lichtgewicht EP800-CRG-motor kun je stil en soepel rijden, barstend van controle en vertrouwen.

Wat is STEPS

STEPS, wat staat voor ‘Shimano Total Electric Power System’, is Shimano’s e-bike trapondersteuningssysteem, wat betekent dat de kracht alleen wordt uitgeoefend als je trapt. Het is ontworpen om e-bikes meer als ‘normale’ fietsen te laten voelen en hanteren. Elk Shimano STEPS e-bikesysteem bestaat uit vier onderdelen – een motor, accu, display en drivetrain.

Shimano power

De Shimano aandrijflijn is ontwikkeld met behulp van de nieuwste Shimano-technologie om te verzekeren dat deze perfect samenwerkt met elk ander onderdeel van je e-bike. Bijkomend voordeel is dat de Shimano STEPS middenmotoren een relatief groot piekvermogen hebben en een licht gewicht. Hierdoor geniet je van soepel en moeiteloos trappen zonder dat je dit veel moeite kost. De lage plaatsing van de motor zorgt tevens voor een uitstekende wendbaarheid en wegligging van je fiets. Met een koppel van minimaal 40 Nm ondersteunt hij niet alleen op vlak, maar ook op heuvelachtig terrein. e-Bikes met Shimano STEPS middenmotor beschikken over een Walk Assist tot 6 km/uur, een Start mode dus hij schakelt automatisch terug wanneer je stopt.

Fietsen zonder zorgen

Een City e-bike met Shimano STEPS heeft een bereik van maximaal 185 km op een volle accu*. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de capaciteit van de accu en in welke ondersteuningsstand er gereden wordt. Verder zijn er natuurlijk nog andere variabele die een rol spelen. Zo kan het terrein (heuvels/bergen) of het weer (harde wind) grote invloed kunnen hebben op het aantal kilometers dat je kan rijden. De accu van Shimano STEPS heeft twee versies: 418 Wh en 504 Wh en één ding is zeker, met beide accu’s kan je de hele dag lekker fietsen zonder je zorgen te maken over een lege accu. En zelfs na 1000 keer opladen, werkt hij nog steeds goed en heeft hij minstens 60% van zijn capaciteit behouden. Opladen gaat ook snel, sluit hem aan op het stopcontact en na 2 tot 2,5 uur is hij voor 80% opgeladen.
* in ECO-modus, 504 Wh accu op een enkele lading

Jouw stijl

De keuze is reuze bij Shimano STEPS en dat geldt ook voor de displays. Je bepaalt zelf welke gegevens je ziet en hoe je die ziet. Zo bieden de displays verschillende unieke weergavemogelijkheden die passen bij jouw stijl. Alle systemen hebben een strak, gemakkelijk leesbaar displays voor weergave van snelheid, afstand, fietstijd, klok, versnelling, geschat bereik, accu-indicatie. Met de E-Tube app op je smartphone of tablet stel je draadloos je persoonlijke voorkeuren in en voer je diagnoses uit. Je kunt zelfs een display van Garmin, SIGMA of E-Tube aansluiten via smartphone-apps. 

Stil en krachtig

De drivetrain, of aandrijflijn, is een lichte, krachtige en vrijwel geruisloze aandrijfeenheid met drie verschillende ondersteuningsstanden (eco, normal, high of eco, trail en boost bij e-MTB) die je een soepel, natuurlijk duwtje in de rug geven wanneer je het nodig hebt. De aandrijflijn is ontwikkeld met behulp van de nieuwste Shimano-technologie om te verzekeren dat deze perfect samenwerken met elk ander onderdeel van de fiets – crank, kettingblad, ketting, cassette, achterderailleur en interne versnellingsnaaf. De stijlvolle aandrijflijn is uiterst betrouwbaar, volledig geïntegreerd en schakelt zeer soepel. Hierdoor geniet je van soepel en moeiteloos trappen zonder dat de zweetdruppels op je voorhoofd staan.

Fietsen was nog nooit zo makkelijk

De combinatie van Shimano STEPS motoren DU-E6001 of DU-E6010 en de interne Di2-naafversnelling maakt het ook mogelijk om volledig automatisch te schakelen. Dit verbetert de fietservaring aanzienlijk omdat je je niet druk hoeft te maken of je wel in de juiste versnelling rijdt. Terwijl jij rustig aan het fietsen bent, vermindert de motor uit zichzelf tijdelijk de kettingspanning zodat de naaf naar de juiste versnelling kan schakelen. En dit systeem schakelt ook automatisch naar een lagere versnelling als je bijvoorbeeld stopt voor een stoplicht. Springt het licht weer op groen dan zorgt het systeem voor dat beetje extra kracht om je weer op gang je helpen. Fietsen was nog nooit zo makkelijk!

Shimano voor iedereen

Shimano biedt een breed scala e-bikesystemen, zodat je eenvoudig iets vindt wat perfect past bij jouw rijstijl. Korte of lange afstanden, makkelijk of ruig terrein? Er is altijd een Shimano STEPS systeem voor jou. Kijk welk systeem het best bij jou past?

Welke e-bike past het best bij jou?

  • Download de slimme e-bike checklist
  • Bekijk de wekelijkse e-bike learning video’s