Street art fietsroutes

Door e-fietser

De kunst ligt op straat!

Met het mooie weer is het heerlijk om er lekker op uit te gaan en een leuke e-bike fietstocht te maken in de natuur. Op onze route pagina vind je veel mooie en leuke routes. Maar je kunt ook als alternatief, een leuke urban e-bike tocht maken in de stad, een Street art fietsroute.

In steeds meer steden in Nederland kun je ‘Street art’ fietsroutes of kunst routes fietsen. Je komt dan langs verschillende straatkunstwerken zoals graffiti op de muren of fraaie beelden. Zo ook in Amersfoort. Aan de hand van verschillende straatkunstwerken heeft Keistad Fietsfestival een toffe street art fietsroute samengesteld die je meeneemt langs veel interessante plekken in Amersfoort.

Startpunt

Deze tocht fiets ik op de Chenoa Bosch CX een lichte trekking e-bike van Simplon.

Het startpunt van deze Amersfoortse 15 km lange street art fietsroute is Oliemolenhof 90. Op de muur van deze steeg vind je een grote muurschildering van de kunstenaar Daniël van de Haterd. Ietsjes verderop vind je een muurschildering van een meisje met een beer. Dit werk is mogelijk gemaakt door Banksy. 

Muurschilderingen en kunstwerken

De tocht gaat verder naar de Scheltussingel waar we een kunstwerk ontdekken waarvan de kunstenaar onbekend is: De vrije kunst vogelhuisjes. Muurschilderingen Lente & De Linie van de Amersfoorts kunstenaar Toon Tieland vind je in de wijk Liendert. Verderop in deze wijk staat de imposante Viking van de kunstenaar Calle Örnemark. Via het Neptunplein, waar je een verzameling kleurrijke beelden ziet, fiets je naar de rotonde Kamp/Van Randwijcklaan waar een enorme kunstwerk van een stier is geplaatst. Dit 5 meter hoge en 8.000 kilo zware kunstwerk van Thijs Trompert is gemaakt van staal en in 2011 op de rotonde geplaatst.

De stier, een 5 meter hoge en 8.000 kilo zware kunstwerk van Thijs Trompert.

Zo voert deze e-bike tocht je langs vele interessante en leuke kunstwerken van de stad. Zo leer je je eigen of andere stad op een andere en leerzame manier beter kennen.

Graffiti en oude fabrieken

In de brouwerstunnel vinden we graffiti kunstwerk van de Koppelpoort Amersfoort. En na nog een bezoekje aan de wagenwerkplaats, waar we De wisselwachter van kunstenaar Emile van der Kruk en een graffiti werk van Daniël van de Haterd vinden, fietsen we naar de Nieuwe stad, waar deze tocht ook begon. We eindigen op het terrein van de voormalige Erdalfabriek, die later naam en faam zou krijgen door de productie van Prodent tandpasta.

Boven de oude toegangspoort zie je het lichtontwerp van Tjeerd Veenhoven. De woorden ‘Wishful thinking doing’ lichten één voor één op, op het ritme van een vierkwartsmaat: een up-beat ritme dat positiviteit brengt. Wellicht herken je dit van de televisieserie ‘Oogappels’ van BNNVARA, dat geheel in Amersfoort is opgenomen.

Deze streetart tocht is slechts 15 km maar met de vele stops vol met fotogenieke momentjes en een leuke stop bij één van de vele terrassen voor een lunch of een lekker drankje ben je een dagje onderweg. Wij dagen je uit, dus ga op ontdekking in je eigen stad.

Zelf ontdekken

Wil je deze leuke Amersfoortse Street art fietsroute zelf ervaren neem dan een kijkje op de website van tijdvooramersfoort, daar vind je meer informatie en kun je ook de GPX van deze route downloaden.

Street Art en Kunst tochten Nederland

Steeds meer steden in Nederland bieden soortgelijke Street-art, graffiti of Kunst routes. Google maar eens en je vindt vast wel een streefart of kunst fietstocht bij jou in de buurt. Hieronder hebben we er een paar voor je gevonden:

E-bike fietstocht langs Tilburgse muurschilderingen.

Explore Utrecht: Street art Utrecht tour op de fiets.

Ontdek Eindhovense street art met de de Urban fietsroute.

Amsterdam Street Art Bike tour

Kunst in het Groninger straatbeeld.