Tips voor een e-bike tocht in de volle zon!

Door e-fietser

The summer is magic!

Het is zomer!! Ons favoriete seizoen. Heerlijk in de zon op de e-bike fietsen, ontspannen vakantie vieren, of gewoon op weg naar werk in een shirt zonder mouwen genieten van de warme buitenlucht. Zeker op een e-bike rijd je onder een stralende zon met heerlijk verkoelende rijwindje. Maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten tijdens een fietstocht in de volle zon!

Hitte

Dat e-bike accu’s niet van de kou houden dat heb je al kunnen lezen in ons artikel ‘Geef aandacht aan je accu’ Maar accu’s houden ook niet van de felle zon. Tijdens het fietsen heeft de accu geen last van hitte, dit komt door de rijwind. Dit heb je dit niet als je stil staat. Een accu kan oververhit raken met nare gevolgen. Bij stilstand is het daarom belangrijk dat je je e-bike in de schaduw zet vooral als je een lange pauze neemt, bijvoorbeeld als je op het terras gaat zitten. Is er geen schaduw? Haal de accu dan van de fiets en leg deze op plekje in de schaduw. 

Even lekker relaxen in de schaduw.

Bijladen

Op hete dagen en langdurige vakantietochten is het niet aan te raden om de accu tussentijds snel op te laden. Het is beter om de accu eerst even af te laten koelen zodat die zich kan herstellen. Als de accu handwarm is, kun je hem weer bijladen, het liefst op een koele, schaduw, plek. Bij extreem warm weer is beter om de accu niet volledig op te laden. Wanneer je de accu op een snellader zet, controleer dan af en toe of de temperatuur niet te hoog wordt. 

Goed voorbereid op pad

Tijdens de warme zomerdagen is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Stippel een leuke route uit met verschillende tussenstops, om even uit te rusten in de schaduw. Plan bijvoorbeeld een leuke e-bike route door een bosrijk gebied, zeker wanneer er hele warme dag is voorspeld. Geen zin om zelf een leuke e-bike tocht uit te stippelen? Op onze route pagina hebben we een aantal leuke routes voor je, handig per provincie. 

Zorg dat je voldoende drinkt wanneer het warm weer is.

Drink en smeer

Je e-bike accu in goede conditie houden is natuurlijk belangrijk, maar neem ook jezelf in bescherming. Het is algemeen bekend dat de zon tussen 12:00 en 15:00 uur op z’n heetst is. Zorg dat je voldoende drinkt en neem extra water mee in je fietstas. Draag bij warm weer de juiste kleding. De vakhandel verkoopt lichtgewicht fietskleding, die geproduceerd is van ademende stoffen als katoen en linnen. Vergeet ook je zonnebril niet. Misschien ten overvloede, maar vergeet ook niet jezelf goed in te smeren te smeren met zonnebrand. Juist op een e-bike is de zon verraderlijk in de verkoelende rijwind, waardoor je te laat in de gaten krijgt dat het verbrand bent. Smeer tussentijds vooral even blij.

Tot slot, zorg er vooral voor dat je geniet. Pak een lekker terrasje bestel een ijskoud drankje. E-fietser wenst je een fijne e-bike zomer.