Uber komt met elektrische deelfietsen in Rotterdam

Door e-fietser
decoratief

Taxidienst Uber start in Rotterdam met een dienst voor elektrische deelfietsen. Het plan is dat er in de stad uiteindelijk elke honderd meter een elektrische fiets staat die je kunt gebruiken. Een soortgelijk project in Amsterdam mislukte twee jaar geleden. Gaat dit plan wel werken?

“Ja”, denkt Nikolaas van der Lock van Uber Jump. “We zien het niet als een vervanging van je eigen fiets maar als aanvulling daar op. Ga je met het openbaar vervoer ergens heen? Dan kun je het laatste stukje met de deelfiets.”

OV-fiets

Het klinkt een beetje hetzelfde als de ov-fiets. Toch is dat volgens Van der Lock niet zo. “Het verschil is dat deze fietsen geen vaste standplaats hebben. Je kunt ‘m dus ook overal kwijt.”

Dan maar hopen dat er niet iemand met jouw deelfiets vandoor gaat terwijl jij in de sportschool bent. Toch hoeft de gebruiker zich daar geen zorgen over te maken, zegt Van der Lock. “We hopen dat het veel gebruikt gaat worden en dat er dan om de honderd of honderdvijftig meter een fiets beschikbaar is.”

Maar juist het overal en nergens parkeren van deze fietsen was de reden dat een soortgelijk project in Amsterdam in 2017 stopte. Volgens Martijn van Es van de Fietsersbond komt dat omdat de gebruiker toch minder zuinig is op deelfietsen omdat de fiets niet van hem zelf is. “De fiets is niet van henzelf dus zetten ze ‘m zomaar ergens neer. Bovendien gaan ze er eens tuk asocialer mee om. In Amsterdam liep dit de spuigaten uit omdat ze overal stonden en steegjes blokkeerden.”

Wel in Berlijn

Toch is de deelfiets in andere Europese steden wel een succes. “In Berlijn bijvoorbeeld is dit concept wel heel populair”, gaat Van Es verder. “Maar daar heeft niet iedereen een fiets, hier in Nederland wel.”