Varen en e-fietsen: De Eemlijn Amersfoort

Door e-fietser

Varen en e-fietsen, dat kan met de Eemlijn in Amersfoort. Ontdek Eemland per e-bike en per fietsboot. De Eemlijn is een fietsboot en lijndienst die de route Amersfoort-Soest-Baarn-Eemdijk-Huizen of Spakenburg vaart, en ‘s middags dezelfde route terug in de haven van Amersfoort. 

Op- en afstappen

Bij elke opstapplaats kun je op- en afstappen en zo je eigen fietsroute bepalen. Je hebt dus ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld eerst te gaan e-fietsen en dan uitrusten op het zonnedek van de fietsboot op de terugvaart naar Amersfoort. Door de combinatie van e-fietsen en fietsboot kun je een grotere tocht maken dan anders, zonder extra inspanning.

Foto: www.eemlijn

De Eemlijn is een perfecte manier om e-fietsen en varen te combineren en verkennen vanaf het water. Op de ‘fietsboot Eemlijn’ heb je een schitterend uitzicht over de Eempolders en de Gooise uitlopers van de Heuvelrug. Vanaf het zonnedek van de fietsboot kun je zo mooi ver ‘van je af’ kijken! Als je verder wilt fietsen, haal je je e-bike uit de salon, die als fietsenstalling dient. Vanaf de op- en afstapplaatsen Soest, Baarn, Eemdijk, Spakenburg of Huizen (de haven van ‘t Gooi) kun je dan je fietsroute vervolgen. Lees ook ons artikel route Langs de Eem.https://www.youtube.com/embed/l4IFJaBhS7Q?feature=oembedFilm van Fietsboot De Eemlijn. Amersfoort, Soest, Baarn, Eemdijk, Huizen of Spakenburg

Vrijwilligers

Na een geslaagde praktijkproef van 8 weken in 2001 is in 2002 de Stichting Eemlijn opgericht. Deze oprichting is mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeenten gelegen langs de rivier de Eem en door schenkingen van bedrijven en particulieren, waardoor de boot aangekocht kon worden. Sinds de oprichting vervoert de Eemlijn jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 passagiers. De fietsboot van de Eemlijn wordt volledig gerund door 50+ vrijwilligers en is een niet-commerciële stichting. De vrijwilligers genieten ook, maar op een andere manier. Zij genieten als de passagiers het naar hun zin hebben en daarvoor zetten zij zich voor de volle 100% in. Koffie zetten, op het bovendek vertellen wat er allemaal te zien is in het gebied waar wordt gevaren, een tosti bakken, kortom het de passagiers naar de zin maken.

Foto’s: www.eemlijn

De boot 

Het schip is in 1929 gebouwd op de scheepswerf van de firma van Goor en Spiekman te Zwartsluis en is gedoopt met de naam ‘Stad Genemuiden’. De wanden zijn dubbel geklonken voor zwaar water. In de vaart genomen als veerboot, werkschip en daarna weer als veerboot tussen Genemuiden en Zwartsluis. In 2002 is de boot omgebouwd tot Fietsboot met schuifdeuren en een andere opbouw. Als aanvulling is in 2003 een boegschroef geplaatst. In 2010 is er een nieuwe hoofdmotor ingebouwd van het merk Scania 170 pk én een hydraulische stuurbekrachtiging. Half januari 2014 heeft de fietsboot een grote onderhoudsbeurt gehad, op de Oranjewerf in Amsterdam en is gekeurd door de Rijksdienst voor de scheepvaart (én goedgekeurd).

Kaart: www.eemlijn

Opstapplaatsen

De fietsboot heeft de volgende aanlegplaatsen waar passagiers kunnen opstappen of van boord gaan: Amersfoort, Soest, Baarn, Eemdijk en Spakenburg of Huizen.

  • AMERSFOORTGrote Koppel tegenover nummer 18, tussen de Koppelpoort en Brabantsestraat. Nabij knooppunt 99
  • SOESTEinde verlengde Hooiweg nabij knooppunt 87
  • BAARNFietspad langs de Eem dat begint bij het kruispunt Bisschopsweg/Eemweg met de Bestevaerweg tussen knooppunten 17 en 64.
  • EEMDIJK Ca. 100 meter ten noorden van de veerpont, tussen knooppunten 11 en 3. (Let op: Pont vaart niet op zondag, u kunt bij ons opstappen aan de kant van Eemdijk)
  • SPAKENBURG Aan het einde van de westelijke pier, bereikbaar via de Havenstraat nabij knooppunt 3.
  • HUIZEN Aan de Bestevaer, bij knooppunt 77.

Vanaf 15 april 2021 gaat de Eemlijn weer varen. Nadere gegevens over tarieven, vaardagen, vertrektijden en fietstips en de actuele corona informatie vindt u op www.eemlijn.nl

Lees ook het artikel Langs de Eem, een mooie fietstocht vanuit Amersfoort naar Spakenburg, waar je ook langs de verschillende opstapplaatsen komt.