Wat is een e-Commuter?

FLYER Upstreet4
FLYER e-Bikes Upstreet4

Een commuter fiets of e-commuter is eigenlijk gewoon een e-bike die gebruikt wordt voor woon-werk verkeer. Voor deze fietsen worden veel verschillende termen gebruikt: woon-werkverkeer e-bike, commuter, forensenfiets, etc. Wij noemen het e-Commuters. Dit zijn doorgaans sportievere e-bikes die bestand zijn tegen dagelijks gebruik in weer en wind. Met gemak elke dag naar het werk en terug? Langs de file rijden? Of gewoon snel naar de stad? Dat kan met een e-commuter.

e-Commuters zijn e-bikes die dagelijks gebruiken worden in allerlei weersomstandigheden, dus ze moet tegen een stootje kunnen. Wij nemen een aantal belangrijke eigenschappen onder de loep.

Wegligging

Als je aan de wegligging denkt dan denk je natuurlijk aan de banden. Een iets bredere band biedt meer grip en veiligheid, maar verhoogt ook het comfort. Verder is het belangrijk om regelmatig je bandenspanning te meten (bij een e-Commuter raden we iedere 2 weken aan). Pomp de banden goed op en zorg voor een goede kwaliteitsband.

Aandrijving

Een e-Commuter wordt dagelijks en intensief gebruikt dus het spreekt voor zich, dat je een betrouwbare fiets nodig hebt. Kies daarom altijd voor een e-bike met een aandrijfsysteem dat goed bekend staat. Ons advies is om voor een middenmotor met achterwielaandrijving te gaan. Zo heb je tijdens alle seizoenen voldoende power tot je beschikking.

Stabiliteit

Een stabiel frame staat garant voor prettige rijeigenschappen en voor goede wendbaarheid in de bochten.

Accu

Als je dagelijks de nodige kilometers wegtrapt zit je niet te wachten op een accu met een kleine actieradius. Natuurlijk kan je de accu op je werk ook opladen, maar dan nog is het bij een e-Commuter met intensief gebruik aan te raden om een accu te kiezen met minimaal 400 Wh inhoud. Nog mooier is 500 Wh of meer, zo kun je doorgaans meerdere dagen fietsen zonder bij te laden.

Goede zithouding en comfort

Zorg ervoor dat je bij het kopen van een e-bike altijd de juiste framemaat kiest. Laat je daarom goed voorlichten door de fietsspecialist en indien mogelijk opmeten. Dit zorgt ervoor dat je de juiste zithouding hebt. Bij het comfort speelt de vering ook een belangrijke rol. Voorvorkvering, balhoofdvering en zadelpenvering bepalen in hoge mate het comfort, maar al deze veeroplossingen kunnen ook tegen je werken. Ga proefrijden, dan voel jezelf tijdens een proefrit wat voor jou het prettigst aanvoelt.

Daarnaast speelt het zadel natuurlijk ook een cruciale rol bij je zithouding en comfort. Er zijn allerlei type zadels. Als je niet het juiste zadel hebt kan je last krijgen van zadelpijn. De pijn kan komen door een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. Door het ‘foute’ zadel (of een verkeerde zadelafstelling) worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten afgekneld. Dit zorgt voor een zeurende pijn.

Veel fietsenwinkels kunnen je, al dan niet met behulp van Bikefitting of bodyscans, goed informeren over de juiste afstelling van jouw fiets en zadel.

Remmen

e-Commuters zijn robute krachtige e-bikes, met een elektrische ondersteuning. Een krachtig remsysteem is dan natuurlijk een absolute must om weer snel en veilig tot stilstand te komen. Hydraulische schijfremmen zijn het beste, ze hebben een korte remweg onder alle weersomstandigheden.

Riem

Een e-Commuter wordt intensief gebruikt en dan het is verstandig om te kiezen voor onderhoudsvriendelijke onderdelen zoals een riemaandrijving of een dichte kettingkast in plaats van een open systeem.

Aankleding

Naast goede en betrouwbare onderdelen, adviseren we om ook goed na te denken over de aankleding van je e-bike. Zorg bijvoorbeeld voor goede spatborden. Zo blijft niet alleen je fiets schoner, maar heb je ook minder last van opspattend vuil op je kleding en schoenen. Een bagagedrager is vaak ook geen overbodige luxe en denk goed na over je verlichting. Daarnaast bestaan er nog tal val accessoires om je e-bike van extras te voorzien zoals bijvoorbeeld ergonomische handvatten, een bidonhouder, zadeltasjes of een telefoonhouder.

- Advertentie -