Wat is een e-Racer?

Door e-fietser
e-racer afbeelding

Zoals bij iedere e-bike geldt ook voor de elektrische racefiets: als je niet trapt, kom je niet vooruit. Het elektrische duwtje in de rug waar iedereen het altijd over heeft, duwt alleen als je zelf meehelpt. Niet voor niets wordt een e-bike ook wel een fiets met elektrische trapondersteuning genoemd. De elektrische racefietsen zijn een opkomend fenomeen. Een aantal jaar geleden was het nog uit den boze om een motortje op een racefiets te zetten, maar tegenwoordig zien we het toch steeds vaker.

De meeste merken hebben diverse varianten in hun assortiment en de e-Racer is inmiddels een bekend begrip in die fietsbranche. Maar die branche weet ook: leuk zo’n duwtje in de rug, maar niet als dat betekent dat de e-racefiets daardoor te zwaar wordt. Het blijft natuurlijk wel gewoon een racefiets en die mogen niet teveel wegen. Daarom hebben de e-racers lichtere motoren en accu’s, deze zijn veel minder zwaar en hebben daardoor minder kracht en capaciteit. En dat kan ook prima, want een racefiets fietst ook veel lichter dan een gewone e-bike. Een ander belangrijk aspect is dat de motor op een e-Racer geen weerstand biedt als je sneller fietst dan 25 kilometer uur. Dat betekent dus, dat je bij snelheden bóven de 25 km/u helemaal geen stroom gebruikt.

Wat zijn voordelen van een e-racer?

Belangrijke voordelen van een e-racer ten opzichte van een normale racefiets:

  • Het is mogelijk langere afstanden te rijden zonder uitgeput te raken
  • Het is mogelijk om verschillen binnen groepen te compenseren
  • Duwtje in de rug bij tegenwind en hoogteverschillen
  • Wel ondersteuning tot 25 km/uur, geen een extra weerstand als de ondersteuning boven de 25 km/uur wegvalt
  • Je ontdekt een nieuwe manier van sporten
  • Toegankelijk voor iedereen
  • Perfect metgezel voor vakanties in de bergen met trapondersteuning bij het klimmen

Voor wie is een e-Racer geschikt?

Een e-racer is eigenlijk voor iedereen die gewend is om op een racefiets te fietsen, maar het fijn vind om dat duwtje in de rug te krijgen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om regelmatig echt intensief te trainen, dus voor veel mensen zijn langere stukken of berggebieden een stap te ver. Een elektrische racefiets is dan de uitkomst! Maar ook voor mensen die net geblesseerd zijn geweest en sneller weer in vorm willen komen biedt de e-Racer mogelijkheden. Weer anderen zijn de jongste niet meer, maar willen wel met hun eigen groepje blijven fietsen. Elektrische racefietsen zijn dan de perfecte metgezel om met veel plezier in het zadel te blijven zitten.