Welke e-bike kan mijn gewicht dragen?

Door e-fietser
decoratief

In de serie mijn e-bike & ik praten we met Marcel van der Laan. Begin 2020 vroeg hij zich af welke e-bike zijn gewicht kan dragen. Uiteindelijk kocht hij een Cube Kathmandu Hybrid pro 625.  

Marcel behoort, naar eigen zeggen, tot de zwaardere kerels van dit land. Zijn zoektocht naar de juist elektrische fiets was niet gemakkelijk. Speurend op internet naar het belastbaar gewicht van e-bikes, kwam hij maar niet verder.

Het fietsen in eigen omgeving had Marcel wel een beetje gezien. Zin en tijd om grotere rondes te maken, had hij niet. Zijn conclusie: “Fietsen is best wel saai.” Zelfs voor een simpele boodschap pakte hij de auto naar de supermarkt. En met zijn forse postuur en pijnlijke knie vond hij fietsen gewoon niet zo comfortabel.

Totdat hij zichzelf meer vrije tijd gunde en eigenlijk meer buiten wilde zijn. De sportschool, de supermarkt en ook het uitje op de zondagmiddag. Hij wilde dat eigenlijk wel met een elektrische fiets doen. Maar dan met een goede en comfortabele fiets. En een stevige. En… dat het dan ook nog leuk is om te fietsen.   

Kan een e-bike mijn gewicht dragen?

Hij komt er al snel achter dat er een heleboel algemene informatie over elektrische fietsen op het internet staat. Fijn om te weten maar hij heeft daar weinig aan. Hij wil antwoord op zijn specifieke vraag: “Welke e-bike kan mijn gewicht dragen?” Na flink wat pagina’s te hebben bezocht, komt hij er nog steeds niet achter. Want wat is het Maximum Toegestaan Totaalgewicht (MTT*) van een e-bike? Want, dat weet hij inmiddels wel: “zo drukken ze dat in vakjargon uit.”

*Het Maximum Toegestaan Totaalgewicht van een e-bike is een optelsom van 3 factoren.
1 Het gewicht van de e-bike inclusief de accu
2 Het gewicht van de persoon inclusief kleding en schoenen
3 Het gewicht van de accessoires inclusief de inhoud van de fietstassen    

De e-bike wensen van Marcel

Zijn wensen zijn een stoere en stevig uitziende e-bike. Flinke capaciteit van de accu zodat hij lekker comfortabel en op volle snelheid fietst en een lange tocht kan maken.  Een fiets die te koop is bij een fietswinkel in de buurt. En de accu in het frame verwerkt. “Want zo’n accu achterop staat zo knullig.”  

Echt geweldig vindt hij de vele testfietsen op het parcours bij de Fiets- en Wandelbeurs. Daar verkreeg hij veel informatie over welke elektrische fietsen geschikt zijn voor zware mensen. Hij komt erachter dat het verschil in ‘hoeveel kilo een e-bike kan dragen’ zeer uiteenlopend is. Van 100 tot zelfs 200 kilo. Na de beurs weet hij voor 60% zeker dat hij een Cube wil aanschaffen.

Bij de Cube Store in Leersum heeft Marcel nog even keuzestress. Uiteindelijk kiest hij voor de Cube Kathmandu Hybrid pro 625. En voor zijn vrouw schaft hij gelijk de Cube Kathmandu hybride 625 excaliber aan. Wel heeft hij er een ander zadel op gezet. “Mijn achterwerk is niet gewend om op lang een zadel te zitten, dus ik wil meer comfort.”

En op mijn vraag hoe de e-bike bevalt, zegt hij dat hij tevreden terugkijkt op zijn aankoop. Echt de power die ik ervan verwachtte. “Nou, nu je het zegt: 1 spatbord schiet de hele tijd los. Dat is een beetje fragiel en past niet bij de fiets. Zijn we klaar met het gesprek? Dan ga ik ze gelijk even bellen…”