Wintertip 2: Geef aandacht aan je accu

Door e-fietser

Vooralsnog genieten we van een relatief warme en droge herfst, maar voor je het weet komen de koude wintermaanden er weer aan. Uiteraard hoeft de kou een ritje op je e-Bike niet in de weg te staan; doe warme en regenbestendige kleding aan en fietsen maar! Maar wat extra zorg en aandacht voor je e-Bike is geen overbodige luxe in de wintermaanden. Goed onderhoud is natuurlijk altijd belangrijk en je kan zelf ook veel doen om ervoor te zorgen dat je e-Bike in topconditie blijft. In deze serie geven we tips om ervoor te zorgen dat jij en je e-Bike veilig de winter door komen.

Het klinkt misschien gek, maar een accu is gevoelig voor temperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe minder goed de accu presteert. Dit is dus niet alleen van toepassing op een e-Bike, maar bijvoorbeeld ook op een smartphone. Mocht je in de wintermaanden je e-Bike veel gebruiken, dan is het slim om hem iets vaker/langer op te laden dan normaal. Een accu laad je het best op bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).

Diepontlading

Als je je e-Bike in de winter juist minder of niet gebruikt dan moet je ervoor zorgen dat je de accu niet in een koude omgeving opbergt. Dit werk namelijk diepontlading in de hand en dat is een duur grapje. Een diep ontladen accu is namelijk onbruikbaar en moet vervangen worden en een nieuwe accu kost al snel een paar honderd euro.

Tips

Hieronder nog wat tips om de levensduur van de accu in de winter te verlengen.

  • Dit klinkt misschien logisch, maar lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je accu voor het beste bewaaradvies.
  • Bewaar de accu van je e-Bike altijd op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Berg de accu nooit leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is om diepontlading te voorkomen.  
  • Een fietsaccu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt dan zal deze door zelfontlading langzaam leeg lopen. Laad je accu minimaal één keer per maand op.
  • De capaciteit van een accu neemt af bij lage temperaturen. Dus laad de accu binnenshuis of in een ruimte die op kamertemperatuur is. Wij adviseren om de accu op te laden als je aanwezig bent, dus ook liever niet ‘s nachts. Zodra de accu opgeladen is, kan hij uit de lader gehaald worden. Let op: er zijn acculaders die de accu automatisch ontladen en laden. Deze fietsaccu’s moet je in de lader bewaren om de lader zijn werk te kunnen laten doen. Kijk dus eerst in de gebruiksaanwijzing van je accu om te lezen wat voor acculader je hebt.
  • De actieradius van een accu kan bij lage temperaturen afnemen. In de winter haal je dus minder kilometers uit je accu dan in de zomer. Dit verschil kan oplopen tot 25%. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden is het beste advies om hem te blijven gebruiken, dus ook in de winter. Tussen de koude en barre winterdagen door, zijn er altijd wel een paar mooie dagen waarop je naar buiten kunt om een fietstochtje te maken. Zorg er wel voor dat de accu op kamertemperatuur is voordat je gaat fietsen. Dus ga niet met een koude accu op pad!
  • Staat je e-Bike de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station en heb je een afneembare accu, dan adviseren wij om hem mee te nemen. Er ook zijn speciale, thermische, beschermhoezen beschikbaar. In de winter houdt zo’n hoes de accu langer op temperatuur en in de zomer houdt de hoes de accu wat koeler.
  • Na je fietstocht moet je je accu opladen. Leg je accu daarvoor eerst minimaal een half uur in een ruimte die op kamertemperatuur is, zodat de accu kan opwarmen. Daarna kun je de fietsaccu veilig op de lader doen.  

In het eerste deel van deze serie kan je lezen hoe je je e-Bike het beste schoon kan maken en in het derde en laatste deel kijken we naar veilig e-Biken in de winter.